Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Osnovan Krizni eko-stožer protiv Piškornice, Jozinović: Ne mogu se oteti dojmu da je to političko djelovanje

Sinoć je u Koprivnici održan prvi sastanak uže koordinacije Kriznog eko-stožera ‘Zelena Podravina’, objavio je u ime Stožera Robert Mihaljević.

Pojasnio je da će se svim legalnim i dopuštenim sredstvima boriti protiv spaljivanja smeća i planirane gradnje energane na otpad na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Snažno će se, najavljuje, zalagati za redefiniranje Piškornice koja, kako piše, postaje megasmetlište za cijelu sjevernu Hrvatsku. Zalagat će se za okoliš i zdravlje ispred profita te oporabu i recikliranje ispred odlaganja i spaljivanja.

Mihaljević smatra da su dužni izvijestiti i da su potporu akciji među ostalima dali gradski vijećnici Antonio Grgić i Danijela Glavosek Kovačić, SDP-ovac Tomislav Babić, jedan od čelnih ljudi Glasa, bivši dogradonačelnik Koprivnice Mladen Ružman, ali i aktualni gradonačelnik Mišel Jakšić.

Svi su oni, stoji u objavi, protiv spaljivanja smeća, protiv megasmetlišta i protiv Piškornice.
Iz objave nismo uspjeli doznati na koji se način očituje potpora pobrojanih, te tko je sve u užoj koordinaciji Kriznog eko-stožera, no spomenuli su da nisu politički pokret i da ih politika uopće ne zanima, te su za uskoro najavili i konkretne akcije.

— Građani su slobodni organizirati se u udruge i to, kao izraz demokracije, mogu samo pozdraviti — rekao je Mladen Jozinović, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica komentirajući tako Dravi.info objavu o osnivanju Kriznog eko-stožera “Zelena Podravina”.

No ne može se, kaže, oteti dojmu da je ipak riječ o političkom djelovanju:

— Ipak se ne mogu oteti dojmu da je riječ o političkoj skupini jer se Eko-stožer sastoji od niza političara ili onih koji su pokušali osvojiti mandate na proteklim izborima. Kao direktor Piškornice nikada nisam i neću komentirati političke aktivnosti pojedinaca. Mogu samo poručiti da naša tvrtka, koju su zajedničkom odlukom osnovale četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec, ima samo jedan cilj: zbrinjavanje otpada u korist ove četiri županije.

Kad je pak u pitanju protivljenje Stožera izgradnji kogeneracijskog postrojenja, Jozinović kaže:

— Razmatranje ideje o energani, o kojoj se u posljednje vrijeme govori, samo je jedan od smjerova za ekonomsku održivost komunalnog sustava na ovom području. Omogućio bi opskrbu električnom i toplinskom energijom za javne objekte u našem kraju. Tom energijom nastalom iz pogona mogli bismo grijati škole, vrtiće, domove zdravlja što bi moglo donijeti izravnu korist općinama i gradovima, a posredno i građanima. Bilo bi dakle izravno korisno u ekološkom, društvenom i ekonomskom smislu. U današnje vrijeme kad se vani pozdravlja svaki korak u iskorištavanju naizgled neiskorištenog otpada, žalosti me što pojedinci dižu bezrazložnu paniku, bez da su poslušali argumente druge strane.

Misija tvrtke je jasna, poručuje Jozinović. Piškornica poštuje zakon i podzakonske akte i tako će biti i ubuduće, zaključio je direktor RCGO-a Piškornica, zamolivši da se, kad je u pitanju projekt koji vodi, govori o struci.

zatvori