Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Prije tri godine potok Koprivnica izlio se iz korita i poplavio grad

Na jučerašnji dan prije tri godine, 22. listopada 2014., Koprivnicu je pogodila jedna od najvećih poplava u novijoj povijesti. Intenzivna ciklona donijela je obilne oborine zbog kojih se potok Koprivnica izlio iz korita i poplavio brojne gradske ulice, dvorišta i podrume.

Kasno ljeto i rana jesen te godine bili su izuzetno kišni. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kolovozu 2014. godine u Koprivnici su pale 134 litre kiše po kvadratnom metru, a rujan je s nevjerojatne 322 litre bio najkišovitiji mjesec u našem gradu otkad postoje službena mjerenja. Sredinom rujna imali smo velikih problema s izlijevanjem rijeke Drave.

U sličnom je ritmu nastavio i listopad. Do kraja mjeseca skupilo se 137,8 mm oborine, ali Koprivničanci posebno pamte 22. listopada. Već iza ponoći nebo se otvorilo, počelo je pljuštati kao usred ljeta, a oko 3 sata počelo je i grmjeti. Grmljavina je potrajala satima, praćena monsunskom kišom koja nije jenjavala, i već rano ujutro bilo je problema s vodom na prometnicama. Te je noći, do 8 sati ujutro, dakle u svega nekoliko sati, palo 56 litara kiše po kvadratnom metru. Budući da je tlo već bilo natopljeno od prethodnih kiša, a i vodostaj potoka bio je vrlo visok, sva ta silna voda jednostavno nije imala kamo.

U prijepodnevnim satima potok je došao do mostova i izlijevanje je bilo neizbježno. Voda se uskoro prelila preko nasipa i potekla ulicama gdje se ponegdje zadržala i do kraja dana.

Kako je to izgledalo, prisjetite se na našim fotografijama. Budući da portal Drava.info tada još nije postojao, fotografijama nismo pokrili cijeli grad – no, zato smo vas na Radio Dravi tijekom cijeloga dana informirali o stanju na terenu.

Imate li fotografije ili video snimke velike poplave od 22. listopada 2014., pošaljite nam ih na [email protected] ili u Facebook inbox.

zatvori