Četvrtak, 25. travnja 2024.

Mladi matematičari posjetili Tehnički muzej u Beču

Županijski matematičari i zaljubljenici u tehnologiju ove subote posjetili su Beč. Naime, Udruga mladih koprivničkih matematičara uz potporu Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike organizirala je posjet tamošnjem Tehničkom muzeju.

Tamo su mogli vidjeti kako se prije podizao teret, upoznati se s povijesnim razvojem naftnih bušotina, prometnim sredstvima kroz povijest, prvom telefonijom, televizijom i poštom, a posebnu pažnju privukli su im, naravno, povijesni matematički instrumenti.

– Vrlo je zanimljivo bilo isprobati princip poluge, kako djeluju magneti, električno polje i kako drvenim kolom podići teret – podijelili su s nama dojmove s putovanja.

Udruga i u narednom razdoblju planira brojne projekte. Prvi od njih je terenska nastava za učenike u Zagrebu. Bit će to projekt u kojem će učenici pokazati svoje matematičke kompetencije gdje će s pomoću web alata rješavati matematičke zadatke. Povezat će matematiku, informatiku i geografiju.

Kao i svake školske godine, pripremaju se za međunarodno matematičko natjecanje koje će se održati u ožujku 2018. u Krakowu. Prijašnjih godina je bilo vrlo uspješno jer su se članovi Udruge u Koprivnicu vraćali s brojnim nagradama.

U tijeku su i pripreme za najbrojnije matematičko natjecanje Mathema, kao i državni skup matematičara Matematički motivi.

Podsjetimo, prošli Matematički motivi bili su prilika i za turističku promociju Koprivnice jer su se odvijali tijekom Podravskih motiva, a sljedeći Udruga planira u vrijeme Renesansnog festivala.

zatvori