Utorak, 23. travnja 2024.

Jozinović: Priče o gradnji spalionice su dezinformacije, takav projekt ne postoji

‘Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica je u fazi realizacije pripreme za povlačenje europskog novca. O daljnjem tijeku projekta odlučuje Vlada, a ja očekujem da će ugovor o povlačenju novca biti potpisan u slijedećih tri do šest mjeseci. Žao mi je što je javnost uznemirena objavama o izgradnji nekakve spalionice o kojoj ni ja ne znam ništa.’

Rekao je to Dravi.info direktor Piškornice Mladen Jozinović pojasnivši:

— Mi u sklopu Regionalnog centra poput svih modernih europskih regionalnih centara, pa i nama najbližeg u potpunosti izgrađenog u Sloveniji u Celju, razmišljamo o izgradnji jednog kogeneracijskog postrojenja. No, to nema apsolutno nikakve veze sa spalionicom. Ja kao uprava tvrtke o tome ne znam ništa. Moram napomenuti kako si opet pojedinci uzimaju pravo uznemiravati koprivničku javnost. Pretpostavljam da je i to ponukalo gradonačelnika da o tome javno istupi.

Sve nedoumice Jozinović je, kaže, spreman ovih dana razriješiti u direktnom kontaktu s Gradskom upravom. Kad je pak riječ o uskraćivanju potpore Grada Koprivnice projektu Piškornica, Jozinović kaže da to nije tako jednostavno:

— Nije tako lako raskidati sporazume. Tvrtka radi sukladno pozitivnim propisima i smjernicama Vlade koji su definirani u međunarodnim ugovorima. Nema nikakve mogućnosti za mijenjanje bilo kakvih situacija oko razvoja projekta. Hrvatska je u fazi visoke realizacije ovog projekta i svih drugih centara koji idu u realizaciju tako da tu nema mogućnosti za promjene. Ali to nam svima treba. Moderni centri nam trebaju kako bi se izbjegle ove situacije. Jednog dana kada centar bude izgrađen, neće biti mogućnosti za ovakve dezinformacije i uznemiravanje javnosti.

Na primjedbu da se na Piškornicu dovoze velike količine otpada pri čemu Piškornica i njene tvrtke-kćeri ostvaruju milijunske profite, Jozinović je odgovorio da se tvrtka ponaša u maniri dobrog gospodara. Podsjetio je na to da prema ugovoru iz 2015. godine s koprivničkim partnerom Piškornica ima obvezu isplatiti 22 milijuna kuna za zemljište, i svojim poslovanjem mora osigurati taj novac. Dovezen otpad, a ne smeće – kako to neki nazivaju, upozorava Jozinović – bit će propisno obrađen i građani nemaju razloga za zabrinutost, zaključio je direktor Piškornice.

zatvori