Srijeda, 27. ožujka 2024.

Hrvoje Petrić: Grad bi trebao preuzeti osnivačka prava nad srednjim školama, Jakšić: Dobra ideja, Ljubić: Super, ali…

HSS-ov gradski vijećnik, profesor Hrvoje Petrić inicirao je na trećoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća pokretanje procedure za preuzimanje osnivačkih prava nad srednjim školama.

No, svjestan je da to priječe trenutne zakonske odredbe:

— Ako se ne varam, prema postojećim propisima grad može biti osnivač srednjih škola samo ako ima status velikog grada po broju stanovnika. Moj je stav da bi kriteriji za dobivanje statusa osnivača srednjih škola prije svega trebali biti financijski kapacitet grada, njegova gospodarska snaga, pa i kulturno-prosvjetna tradicija, a ne broj stanovnika. To bi bilo na tragu nastojanja da se Hrvatska istinski decentralizira. Stoga predlažem da Grad Koprivnica pokrene inicijativu za promjenom postojećih zakonskih i drugih propisa koji reguliraju tko može biti osnivač srednjih škola, na način da to može postati naš Grad.

U Gradskoj upravi spremni su pozitivno odgovoriti na inicijativu vijećnika Petrića, odgovorio je gradonačelnik Mišel Jakšić:

— U smjeru vaše inicijative uputit ćemo dopis i Koprivničko-križevačkoj županiji, i resornom ministarstvu pa i samom predsjedniku Vlade. Ne samo kako bismo riješili status naših srednjih škola jer mislimo da bismo mogli još operativnije i efikasnije pomagati tim školama nego što možemo danas i činiti to na bolji način nego što to čini Koprivničko-križevačka županija. Osim toga, to će nam pomoći i da na nacionalnom nivou točno odredimo koji su to stvarno formalno veliki gradovi i koji status velikog grada se u određenim situacijama priznaje — rekao je Jakšić.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je osnivač koprivničkih srednjih škola, nemaju ništa protiv inicijativa koje će poboljšati obrazovni proces, no sličan đurđevački primjer od prije dvije godine pokazao se neuspješnim jer čak 60% učenika tih škola dolazi iz ostalih dijelova županije, a ne iz grada u kojemu su škole, rekao je Dravi.info dožupan Ratimir Ljubić:

— Uz to što trenutno za to nema zakonskih osnova, smatram da je ovaj zahtjev malo problematičan zbog činjenice da većina učenika srednjih škola dolazi iz cijele županije. Naravno, mi podržavamo svaku inicijativu koja povećava standard učenika i bolje uvjete školovanja. No, ovog trenutka smatramo da mi dobro skrbimo i nadamo se da ćemo uskoro postići još bolji standard i da će svi učenici nastavu pohađati u jednoj smjeni.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

Na Petrićevu primjedbu da bi Grad Koprivnica kao osnivač srednjih škola mnogo brže izgradio novu Obrtničku školu, dožupan Ljubić je uzvratio:

— Ako je on u mogućnosti izgraditi Obrtničku školu, ja ga u tome automatski podržavam! Mi na tome radimo. Na žalost, ovog trenutka bez pomoći države kapitalnu investiciju takvog obima, vrijednosti 60 milijuna kuna, Županija sama nije u stanju realizirati.

U Nemčićevoj još uvijek čekaju da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrene kapitalne investicije ili da se promjenom uvjeta omogući da Županija novac za izgradnju Obrtničke škole nađe u raspoloživim fondovima, zaključio je dožupan Ljubić te dodao da Županija na najbolji mogući način skrbi i o osnovnim i o srednjim školama.

zatvori