Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Kako je bilo na čitateljskom maratonu u Koprivnici

U ponedjeljak, 23. listopada u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održana je još jedna manifestacija “Koprivnica čita” – ovaj put pod sloganom “Danas ti čitam!” Uz knjižničare, manifestacije je okupila i štićenike Doma za starije i nemoće Koprivnica te članove Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Čitanjem naglas svoje omiljene poezije i proze po vlastitom izboru, na standardnom crnom tisku, ali i na brajevom pismu, sudionici akcije uključili su se u nacionalni čitateljski maraton koji se svake godine na isti dan organizira u povodu Mjeseca hrvatske knjige, s ciljem promoviranja knjige i čitanja, kao životno  važne vještine, ali  i kao aktivnosti koja donosi mnogo užitka i radosti, zabave i zadovoljstva.

Zbog kiše i vrlo hladnog i vjetrovitog vremena, na žalost, u Knjižnicu nisu mogla doći djeca iz gradskih dječjih vrtića i učenici “Podravskog sunca”. Umjesto toga, za njih su odgajateljice  i školska knjižničarka organizirale zajednička čitanja u samim vrtićima i u školi.

Nakon čitanja u gradskoj Knjižnici, nekoliko članova i volontera Udruge slijepih Koprivničko-križevačko županije posjetilo je Sveučilište Sjever gdje je čitateljski maraton nastavljen u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom, studentima i profesorima.

Ovaj susret rezultirao je i sklapanjem novih poznanstava iz kojih su se već rodile ideje za nastavkom suradnje između Sveučilišta i Udruge. Istoga dana, 23. listopada, ali tijekom cijelog prošlog tjedna, održavale su se akcije čitanja naglas u koprivničkim gradskim vrtićima, u bolnici i u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, gdje su već tradicionalno gostovali i čitali učenici osnovnih i srednjih škola iz Koprivnice u organizaciji njihovih školskih knjižničarki.

Koprivničanci su tako još jednom pokazali koliko vole čitati i koliko cijene knjigu i pisanu riječ, i to od svojih najranijih dana pa sve do treće životne dobi.

zatvori