Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Evo koje su prometnice ove godine odnijele najviše života

Svaka četvrta prometna nesreća na podravsko-prigorskim prometnicama događa se zbog vozača pod utjecajem alkohola, a svaka peta zbog prebrze vožnje.

Zabrinjavajući su to podaci koje je danas na redovnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj iznijela voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc.

U prvih devet mjeseci ove godine život na cestama izgubilo je šest osoba, a u prvim danima listopada već dvoje.

— Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća je bila brzina i to u kombinaciji nepropisne i neprilagođene brzina. Uslijed brzine su zabilježene 93 prometne nesreće i ispada da se svaka peta prometna nesreća događa poradi brzine. Nažalost, uslijed brzine smo zabilježili tri prometne nesreće s poginulim osobama i 39 s ozlijeđenima. U ovim nesrećama četiri osobe su smrtno stradale, a 12 ih je teško ozlijeđeno.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

A od 904 sudionika u prometnim nesrećama, 114 vozača je bilo pod utjecajem alkohola. Oni su izazvali 104 prometne nesreće u prvih devet mjeseci ove godine, što znači da je, kaže Škvorc, svaka četvrta prometna nesreća izazvana od strane vozača koji je bio pod utjecajem alkohola. U tri prometne nesreće četiri su osobe poginule.

— Možemo zaključiti da alkohol dolazi najčešće u kombinaciji s brzinom i to neprilagođenom. Kad gledamo ove odnose, čak nam više osoba stradava poradi alkohola, nego uslijed brzine. Imamo više teže i lakše ozlijeđenih u nesrećama gdje je vozač bio pod utjecajem alkohola, nego uslijed brzine.

Na dvjema podravsko-prigorskim prometnicama čak je četvero ljudi smrtno stradalo. Dvije nesreće s poginulom osobom dogodile su se na državnoj cesti D41 i isto toliko na državnoj cesti broj 22. Nadalje, po jedna prometna nesreća s poginulom osobom dogodila se na državnoj cesti broj 43, županijskoj cesti 2184 i županijskoj cesti 3034.

— Pri tome bi možda bio ugroženiji potez od Križevaca prema Gušćerovcu i Orehovcu jer smo na tom dijelu imali dvije takve prometne nesreće. Početkom godine zabilježili smo nalet osobnog automobila na pješaka i ovo ljeto sudar vozača traktora i motociklista. Na D-41 imali smo početkom godine poginulog biciklista u Drnju i nakon toga nalet osobnog automobila pod teretni u Majurcu. To su različite lokacije i nemamo nekih kritičnih mjesta, no po vrsti ceste one su nam ugroženije.

Kako bi se zaustavilo negativno stanje koje je zabilježeno početkom listopada, Policijska uprava će do kraja godine pojačano nadzirati brzinu kretanja, a posebno alkoholiziranost vozača.

U siječnju ove godine na D-22 pješak je poginuo u naletu automobila. Izvor: prigorski.hr
Vozač osobnog automobila poginuo je u sudaru s kamionom 20. veljače u Majurcu na D-41. Izvor: prigorski.hr
zatvori