Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Europarlamentarka Biljana Borzan otkrila Koprivničancima dio zabluda o proizvodima na hrvatskom tržištu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan održala je sinoć u koprivničkoj gradskoj vijećnici predavanje pod nazivom “Kvaliteta i sigurnost hrane u EU”.

Predavanje je organizirao Socijaldemokratski forum žena SDP-a, a na njemu je SDP-ova članica Biljana Borzan imala prilike predstaviti rezultate istraživanja o kvaliteti proizvoda u zemljama Europske unije nasuprot onih s polica hrvatskih trgovina.

Biljana Borzan. Snimio Marko Horvat.

– Razlike postoje u dijelovima proizvoda, naravno ne u svima. To pokazuje da unatoč tome što mi imamo jedinstveno europsko tržište koje ne poznaje granice između zemalja, te granice itekako oštro postoje kada je u pitanju kvaliteta proizvoda.

Tako se za naše tržište koriste jeftinije sirovine, a proizvodi u sebi imaju manje hranjivih tvari čime pak proizvođač uspijeva uštedjeti, govori Borzan.

Istraživanje je pokazalo kako samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda nije nađena razlika ni u kvaliteti ni u cijeni. Najveće su razlike uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

– Izdvajam Hipp kašicu za koju se pokazalo da na hrvatskom tržištu ima manje povrća i omega-3 masnih kiselina koje su jako važne za razvoj djeteta – ističe Borzan.

Pozitivne strane ovakvih istraživanja pokazale su se kad je Hipp nakon objave istraživanja odlučio promijeniti recepturu pa će se sada na policama hrvatskih trgovina naći hrana jednake kvalitete kao i one na zapadu Europe.

Tema je ovo o kojoj se već raspravljalo u Europskom parlamentu, govori Borzan te dodaje kako je Europska komisija već najavila da će potrošiti dva milijuna eura na istraživanje ovog problema.

zatvori