Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Dobrovoljni darivatelji krvi na svečanom prijemu kod župana

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, župan Darko Koren u petak je u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica upriličio svečani prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije, kako bi im zahvalio na njihovoj humanosti i plemenitosti.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada kada je 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Glazbeni uvod u svečanost dao je Mješoviti pjevački zbor umirovljenika pod vodstvom Ane Pleskalt, a zatim je pozdravne riječi uputila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković, koja je zahvalila svim darivateljima krvi na „ljubavi, dobroti i solidarnosti“, naglasivši kako je „krv dar života i zdravlja“.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, zahvalivši Županiji na ovom već tradicionalnom prijemu.

„Koprivničko-križevačka županija već je petu godinu zaredom najbolja u Hrvatskoj te se možemo pohvaliti s prosjekom od 7,5 davanja na 100 stanovnika. Prošle je godine na području Županije prikupljeno 8569 doza ove dragocjene tekućine, s time da prednjači koprivnička Podravina koja je treća u Hrvatskoj s više od 6 tisuća doza. Sjajni podaci nastavljaju se i u ovoj godini, u prvih 10 mjeseci prikupili smo preko 6 tisuća doza krvi, a do kraja godine planiramo premašiti plan od 7100 doza.“, kazala je ravnateljica Sočev dodavši kako aktivisti, volonteri i organizatori davalaštva iz Društva motiviraju građane od 18 do 65 godina da se uključe u akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Još je istaknula kako je svako darivanje krvi potvrda darivatelju da je zdrav, a najveći je motiv „pomoć onima kojima je to potrebno jer za krv još uvijek nema zamjenskog lijeka“.

Čestitke dobrovoljnim darivateljima uputio je i župan Darko Koren kazavši: „Ponosni smo što je Koprivničko-križevačka županija već godinama u samom državnom vrhu što se tiče dobrovoljnog davalaštva krvi te još jednom moramo posebno zahvaliti onima koji su to omogućili – našim darivateljima. Ovaj prijem simboličan je način da im se odužimo na nesebičnosti kojom pomažu drugima te daju ono najvrjednije što imaju – svoju krv. Osim što time spašavaju brojne živote, daju svoj doprinos i učinkovitosti zdravstvenog sustava te podižu razinu društvene odgovornosti.“

Pohvale na odličnim rezultatima Koprivničko-križevačke županije, kao i zahvale darivateljima, uputila je Patricija Topić u ime Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a zatim je predsjednica Jaković darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina i prigodne poklone.

Ove su godine priznanja dobili sljedeći darivatelji: Mladen Sremec, Mirko Bušić, Marijan Bodko, Đuro Hreić, Zdravko Jakupić, Josip Kovač, Stjepan Matak, Andrija Krčma, Josip Hudj, Mirjana Šaš, Zvonimir Šašek, Nada Horvat, Božidar Žufika, Valet Krušić i Željko Smrček.

Klub 100, čiji je predsjednik Stjepan Lončar i koji djeluje u sklopu Županijskog društva Crvenog križa, ove je godine tako dobio 15 novih članova, a trenutno ih broji 96.

Uz brojne darivatelje krvi, svečanosti su još prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković, pročelnice županijskih upravnih odjela, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, u ime Grada Križevaca pročelnik Darko Masnec, potpredsjednica DCK KKŽ Ljiljana Šajatović Ivanković, predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac, ujedno i potpredsjednik DCK KKŽ, predsjednica GDCK Đurđevac Branka Stipović, ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus, ravnateljica GDCK Đurđevac Marina Perica, predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Odbora DCK KKŽ, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

zatvori