Četvrtak, 18. travnja 2024.

Deveti TEDx u Knjižnicu dovodi sedmero zanimljivih govornika, evo tko su oni

Nakon osam uspješnih TEDxKoprivnicaLibrary konferencija, nastavlja se okupljanje inspirativnih pojedinaca koji će svoje govore održati u već dobro poznatom prostoru koprivničke knjižnice.

I ovog je puta, nažalost, broj posjetitelja ograničen te je za prisustvovanje konferenciji potrebno podići besplatnu ulaznicu. Ulaznice će biti dostupne u Odjelu za odrasle od 30. listopada.

U knjižnici će se predstaviti sedam govornika koji se međusobno u mnogočemu razlikuju no na jednu će večer dijeliti istu misiju – širenje vrijednih ideja. To su Matija Kolarić, Tomislav Velić, Mladen Kušec, Marija Križić, Vedran Beg, Tanja Rum i Danko Hečimović.

Na drugu ovogodišnju koprivničku TEDx konferenciju dolazi Vedran Beg, sudionik Masterchefa koji je privremeno radio u našoj Obrtničkoj školi, a nakon uspješnog rada u srednjoj školi upisao fakultet gastronomije u Splitu. Kaže da kuha gdje god ga pozovu ili ide tamo gdje kuhanjem može pomoći. – Život je zabava, hrana užitak, a vi ste glavni akter ove priče – kaže Vedran, a na što točno misli saznat ćemo na skoroj konferenciji.

Marija Križić, nastavnica je zdravstvene skupine predmeta u Srednjoj školi Koprivnica te izbornog predmeta Hrvatskog znakovnog jezika. Intervenor je za gluhe i gluhoslijepe osobe, kao i volonterka u “Grupi za potporu dojenju – Slonići” u Koprivnici. Interes javnosti probudila je projektom pjevanja na znakovnom jeziku, a ideju je realizirala s učenicima Hrvatskog znakovnog jezika “pjevajući” pjesmu grupe Detour.

Tanja Rum i Danko Hećimović kao svestrani par koji gaji ljubav prema gastronomiji, fotografiji, književnosti, jogi i vrtlarstvu govorit će nam o odrastanju djeteta u drugačijem životnom okruženju, na što ih je potaknulo rođenje vlastitog sina Rujana. U govoru će se dotaknuti sve aktualnije rasprave o definiciji obitelji, dotaknuti se tema atomske obitelji, principa odgoja u velikim alternativnim zajednicama, obiteljskih zajednica Podravine i ideje permakulturnog načina života.

Mladen Kušec, hvaljeni pjesnik, književnik i novinar u svojem će govoru pokušati odgovoriti na pitanje zašto djeca danas ne znaju razgovarati i gledati u oči. Već godinama radi s djecom i primjećuje da njihov pogled luta. Luta li po prirodi, vidi li osmjeh na nečijem licu, suzu u prijateljevom oku ili razmišlja tko je što napisao ili objavio na internetu. Je li mu je mobitel često u ruci ili daljinski od televizora, pita se Mladen.

Tomislav Velić, diplomirani je socijalni radnik i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca. Aktivno je posvećen promicanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Dolazi nam predstaviti priču koja je odjeknula Hrvatkom, “Buba bar”, u kojem su osobe s Downovim sindromom konobari. Svjestan činjenice kako je većina osoba s invaliditetom nezaposlena kroz ovaj projekt, Udruga im omogućuje integraciju u svijet rada.

Posljednji na popisu je Matija Kolarić koji se IT-om se bavi od svoje četrnaeste godine i vrlo brzo shvaća kako se od njega može i živjeti. Nakon uspješnog programiranja vlastitih aplikacija vrlo brzo otvara tvrtku i počinje suradnju s Googleom. Kaže da mu zarada nije cilj pa odlučuje prenositi znanje na druge tako što drži IT radionice u knjižnici i u Koprivničkom poduzetniku. Na ovoj konferenciji dotaknut će se “života” i rada na darknetu – tajnom mjestu interneta za koje su potrebne šifre, posebni softveri i slične stvari da bi mu se pristupilo.

Deveta TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održat će se u subotu, 4. studenoga, u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu.

zatvori