Petak, 19. travnja 2024.

ZDRAVKO PETRAS Novi direktor Koprivničkih voda: Mi smo realno broj jedan u Hrvatskoj

Zdravko Petras, dosadašnji član Uprave koprivničkog Komunalca, od danas je novi direktor Koprivničkih voda.

Mandat od četiri godine povjeren mu je nakon što je Skupština društva nakon 17 godina angažmana u Komunalcu i Koprivničkim vodama zahvalila Josipu Pobiju. Iako relativno dobro upućen, Petras je Dravi.info rekao da se prvo mora dobro upoznati sa stanjem u Koprivničkim vodama, no zna da su pred njim veliki zahvati zanavljanja cjevovoda vodoopskrbne mreže u Koprivnici i smanjenja gubitaka te realizacija najvećeg aglomeracijskog projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji:

— Sasvim sigurno očekujem da se projekt aglomeracije Koprivnica realizira ili u potpunosti ili u većem obimu. Prvotno treba definirati Studiju isplativosti, da se potom definira obuhvat koji će se sprovoditi i da se krene s prvim građevinskim radovima na proširenju tih kanalizacijskih mreža u općinama koje ih još nemaju.

Riječ je o investiciji procijenjenoj na više od 400 milijuna kuna, no uz sufinanciranje okolnih općina, kaže Petras, taj bi iznos mogao biti i manji. Inače, Koprivničke vode prihoduju 34 milijuna kuna godišnje, a po svojoj veličini, duljini mreže i 12-postotnim gubicima spadaju u sam vrh među isporučiteljima vodnih usluga u Hrvatskoj:

— Nedavno su objavljeni podaci da su na razini Hrvatske prosječni gubici vodoopskrbne mreže skoro 49%. U usporedbi s tim, ja mislim da su Koprivničke vode realno broj 1 u Hrvatskoj. To je rezultat koji je vrhunski i na razini Europske unije. Svi gubici ispod 15% su jako zadovoljavajući.

Jedan od ciljeva novog direktora Koprivničkih voda je motivirati građane da svoje objekte priključe na vodno-gospodarske građevine, ne samo zato što je to zakonska obveza već i stoga što će im to povećati kvalitetu života i vrijednost njihovih nekretnina.

Od gradonačelnika Mišela Jakšića doznali smo da se za sada neće popunjavati mjesto člana Uprave Komunalca, upražnjeno odlaskom Zdravka Petrasa na funkciju direktora Koprivničkih voda.

zatvori