Četvrtak, 18. travnja 2024.

STIŽE JESEN Što su sendviči u školskim torbama?

Ušli smo u dekadu jeseni, koja je obilježena važnim događajima. Jedan od njih je povratak u školske klupe, a drugi sakupljanje plodova za zimu u naše smočnice i škrinje. Sada je pravo vrijeme da ih pokupimo i uskladištimo tako da im sačuvamo enzime kako bi bili korisni našem tijelu.

Kao i svake školske godine, zvona u školskim hodnicima su se ponovno oglasila. Učionice su pune veselog dječjeg žamora i cike. Torbe su dobile priliku za promenadu ili “crveni tepih”. Brendirane i nebrendirane. Veselje posvuda. Pitamo se koji je sadržaj u torbama osim onog već stereotipnog namjenskog. O sadržaju školskih torbi ne treba puno špekulirati. On je klasičnog tipa: keksi, sendviči od bijelog glutenskog klipića (kruha), salame, sira, ili čipsa od (ne)krumpira, hrskavi, obojeni primamljivim jestivim bojama, čiji okus štipa po jeziku, a plikovi su nuspojave…

Kada bi ljudi znali koliko je štetan takav sendvič i čips iz vrećice od (ne)krumpira, sigurno ga ne bi jeli niti nudili svojoj djeci. Sva prerađena i kuhana hrana čini svaku narednu generaciju degenerativnom koja je sve bolesnija, prijevremeno stara, više je ni farmacija ne može pratiti svojim inovacijama.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Svima je kriva bolest ili alergija, na neku hranu, pojavu ili biljke (ambrozija je korisna i jestiva biljka!). Svaki je čovjek odgovoran za svoje zdravlje. Bolest nastaje lošom prehranom i nebrigom za naše tijelo.

Pitam se što uče mladi u školama?!

Svaka čast onima osviještenima profesorima i učiteljima, koji u svoje školske programe uvode edukacije po tom pitanju i organiziraju satove o primjeni zdrave sirove hrane i sokova za prevenciju zdravlja i pretilosti kod mladih! Kao lijepe i hvalevrijedne primjere moram navesti Gimnaziju “Fran Galović” iz Koprivnice, Osnovnu školu Gola, školu u Otočki.
U škole bi trebalo uvesti sat “zdrave prehrane” – samo sirova hrana je zdrava hrana! Inače su buduće generacije osuđene na patnju i izumiranje.

Nedavno me kontaktirala jedna ravnateljica dječjeg vrtića sa zamolbom da joj dovedem kuhara koji će ih naučiti pripremati zdrave obroke. Ostala sam zaprepaštena njezinom idejom u 21. stoljeću!

Od sirove hrane naše tijelo može savršeno funkcionirati, samo od voća i povrća, koje mu daje puno energije zaslugom voćnih šećera, ujedno se čisti povrćem odnosno salatama i sokovima.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Nudim vam i preporučujem jedan sirovi sendvič od tikvice koji bi morao naći mjesto u svakoj školskoj kuhinji, te ga je vrlo jednostavno napraviti. Toliko je ukusan i zdrav da ga sigurno nitko ne bi odbio. Sva sirova hrana osim što je zdrava i hrani naše tijelo, ima savršen rajski okus za razliku od kuhane i prerađene hrane, koja je bljutava, te su joj dodani začini, soli, aditivi, pojačivači okusa, antibiotici, gluten…

Autorica ovoga sendviča je moja kćer Teodora Lukavski koje ga obožava i često si ga priprema. Počasti i mene :)

Na stranici www.sirovirecepti.com možete pronaći recept za sirovi sendvič od tikvice i sušene rajčice te se počastiti, tijelo nahraniti i učiniti zdravim.

Sretno i uspješno u novoj školskoj godini s puno zdrave hrane, energijei petica!

Zapamtite: Samo sirovom hranom možete postići ono što želite, nanizati petice, biti pažljivi na nastavi, ne osjećati umor, ljutnju i tjeskobu!

Voće je najbolja hrana i daje najviše energije i tijelo čini zdravim i snažnim, te daje lijepo oblikovane mišiće bez masti!

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
www.sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti.com

zatvori