Četvrtak, 25. travnja 2024.

VOZAČI, PAZITE NA DJECU Policija danas posebno nadzire promet oko škola, a to će činiti i dalje

Prvi je dan škole. Kao i svake godine, policija danas na prometnicama oko škola provodi tradicionalnu preventivnu akciju ‘Poštujte naše znakove’ kako bi školarci, a pogotovo učenici prvih razreda, bili što sigurniji na putu od kuće do škole.

Policijski službenici već su tijekom kolovoza zajedno s nadležnim službama pregledali stanje prometne signalizacije oko škola te naložili ispravljanje pronađenih nedostataka, rekao nam je glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

— Djelatnici Postaje prometne policije danas u svim zonama škola provode pojačane mjere nadzora i upravljanja prometom — rekao nam je Laljek. — Uz njih, tu su i pripadnici školskih prometnih jedinica i prometnih jedinica mladeži koji također pomažu da bi ovi prvi dani naših prvoškolaca bili što sigurniji u prometu.

U zonama oko škola policijski službenici danas posebno nadziru poštuju li vozači svoje obaveze prema pješacima, odnosno propuštaju li ih preko pješačkih prijelaza, kao i ograničenje brzine te parkiranje i zaustavljanje što je također, kaže Laljek, popriličan problem osobito oko velikih škola poput one u Miklinovcu.

Snimio Marko Posavec.

Uz sve to, policija će tijekom rujna provesti i nenajavljeni nadzor prometovanja školskih autobusa, a u drugoj polovici mjeseca te početkom listopada na red će doći tradicionalne edukacije prvašića i njihovih roditelja. Slične aktivnosti policija će provoditi i u vrtićima.

Laljek je podsjetio i na to da je tijekom prošle školske godine u prometnim nesrećama sudjelovalo 49-ero djece. Devetero ih je ozlijeđeno, pri čemu dvoje teško.

— Možda je zanimljiv podatak da je 35-ero djece bilo u svojstvu putnika, šestero u svojstvu pješaka i petero u svojstvu biciklista. Dakle stradalo je najmanje pješaka, a najviše putnika, pa je tu odgovornost nas kao roditelja da vodimo računa o sigurnosti naše djece koja su s nama u vozilu.

Vozači bi, također, trebali pokušati predvidjeti eventualne prekršaje koje bi djeca mogla počiniti u prometu te usporiti i pojačati oprez na riskantnim mjestima poput pješačkih prijelaza.

— Uvijek ima i takvih prekršaja, oni jesu kontinuirani, ali vjerujem da se iz godine u godinu situacija ipak poboljšava — kazao je Laljek. — Brojke također pokazuju da iz godine u godinu stradava sve manje djece. Zbog toga i radimo sve ove aktivnosti i želimo da to svake godine bude sve manje.

Učenici koji u školu putuju biciklom moraju imati najmanje 12 godina, bicikl im mora biti tehnički ispravan i moraju imati propisnu opremu: zaštitnu kacigu te, u uvjetima slabije vidljivosti, reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Dodatne upute i savjete možete pronaći na internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori