Utorak, 16. travnja 2024.

ROMI PROIZVELI VIŠE OD 30 TONA POVRĆA Franjo Horvat: Nije točno to što se priča da Romi ne žele raditi

Koprivnička Udruga Roma ‘Korak po Korak’ održala je danas okrugli stol na kojemu su članovi udruge predstavili rezultate svoje poljoprivredne djelatnosti odnosno uzgoja povrća.

Podsjetimo, krajem prošle godine Grad Koprivnica dao im je na korištenje tri gradska zemljišta i oko 150 tisuća kuna potpore kako bi sadili krastavce i feferone te ih potom prodavali Podravki.

Predsjednik Udruge Roma “Korak po korak” i inicijator ideje Franjo Horvat pohvalio se napravljenim na dvije plantaže krastavaca u Koprivnici i jednoj plantaži feferona u Reki:

Moram reći da sam jako zadovoljan jer smo s Podravkom imali ugovor na 20 tona, a mi smo dali puno više: čak 30 tona.

Udruga želi nastaviti s radom pa tako Horvat već najavljuje nove projekte. Kako kaže, sljedeća mu je želja da svaka obitelj Roma koja želi raditi dobije 500 metara plantaže za obrađivanje.

Nije točno to što se priča da Romi ne žele raditi. Sad će se vidjeti da su vrijedni, da žele raditi i da će raditi — poručuje Franjo.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi složio se s tom tvrdnjom. — Takav veliki narod kao što je romski narod opstaje samo na ovakav način, a to je radom.

Foto: Grad Koprivnica.

Projekt uzgoja povrća podržao je i gradonačelnik Mišel Jakšić. — Koprivnica je kad pričamo o srcu stvarno velik grad, u konačnici i govorimo da smo grad sa srcem, a to srce se ne očituje samo u brojnim školskim, predškolskim i stipendijskim programima i projektima nego i po jednoj ruci solidarnosti, po jednoj snazi integracije i prihvaćanja razlika.

Zadovoljstvo suradnjom iskazao je direktor Službe nabave primarnih sirovina Podravke Zlatko Đelekovčan. — Vrlo je malo zadruga, recimo braniteljskih zadruga ili obiteljskih gospodarstva, koje u prvoj godini postignu takve rezultate — istaknuo je.

Na plantažama krastavaca i feferona radilo je četrdesetak Roma. Jedan od njih je Božidar Oršoš koji je na plantažu krastavaca na Čardi u Koprivnici dolazio svaki dan.

— Ovo mi je bilo jako lijepo iskustvo. U mojih pedeset godina prvi puta da sam mogao nešto zaraditi za kruh mojoj djeci — zaključio je Božidar.

zatvori