Srijeda, 24. travnja 2024.

ZA SVAKOGA PONEŠTO Više od pedeset programa jamče zanimljivu jesen u Knjižnici

Na nezaobilaznom mjestu svih onih željnih novih saznanja i ideja sprema se još jedna kreativna jesen. Naime, koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ pripremila je više od pedeset jesenskih programa.

Za samo nekoliko dana, u ponedjeljak 2. listopada, počinje Tjedan cjeloživotnog učenja. Tim će se povodom u knjižnici početi održavati raznorazni programi, a samo dio njih predstavila nam je ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Dijana Sabolović-Krajina.

— Pokrivamo raznorazne poduke, kako i zašto koristiti knjižnicu, poduke o informatičkoj i informacijskoj pismenosti, poduke za nezaposlene, poduke za djecu, isto tako promoviramo poticanje rane i obiteljske pismenosti.

Dijana Sabolović Krajina. Snimio Marko Posavec.

Uz to, govori ravnateljica Sabolović-Krajina, promoviraju užitak u čitanju, nove tehnologije, ali i samu knjižnicu kao mjesto koje uči o različitostima i toleranciji.

— Pokušavamo pomoći i osobama s teškoćama u čitanju i onima s disleksijom, a također radimo i na vlastitom knjižničarskom stručnom usavršavanju.

Uskoro nakon Tjedna cjeloživotnog učenja slijedi i Mjesec hrvatske knjige. U studenom će se tako održati niz predavanja u kojima će gostovati hrvatski pisac, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog Bruno Šimleša, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja Mara Doljak, putopisac Goran Blažević i drugi.

Održat će se i čitateljski maraton, novi TEDx Koprivnica Library (4.11.), završna svečanost i dodjela književnih nagrada “Fran Galović” i “Mali Galović”, Dan otvorenih vrata Knjižnice te, naravno, jesenske tržnice knjiga.

Knjižnica s najvećim udjelom učlanjenih korisnika u Hrvatskoj

Koprivnička knjižnica nedavno je primila i priznanje na sastanku ravnatelja svih županijskih knjižnica u Hrvatskoj koji je 12. rujna u Zagrebu sazvala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Naime, prema vrijednostima predviđenima Standardima za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, broj učlanjenih korisnika u narodne knjižnice treba biti najmanje 15%. Od 20 upravnih gradskih središta županija u RH (uključujući i Grad Zagreb) u 2016. godini raspon broja članova bio je od 2% do 30%. Taj najveći postotak od 30% učlanjenih korisnika u Republici Hrvatskoj bilježi upravo koprivnička knjižnica. Razlog tome je besplatna članarina, ali prvenstveno veliki angažman knjižničara i brojnih suradnika u kreiranju programa kojima je cilj poticanje učlanjivanja u knjižnicu i njenog korištenja, ističu iz koprivničke knjižnice.

zatvori