Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: ZLATNA KUNA Ovo su najbolje tvrtke u Podravini i Prigorju 2016. godine

Križevački KTC, koprivnički Hartmann i Vemo Trade najbolje su tvrtke u Koprivničko-križevačkoj županiji u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava u 2016. godini.

Priznanja Zlatne kune uručene su im danas tijekom svečane sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. U ime nagrađenih, okupljenima se obratio vlasnik devetog po veličini trgovačkog lanca u Hrvatskoj Ivan Katavić, poručivši da se svi trebamo međusobno uvažavati i voljeti te koristiti potencijale našega zavičaja bez toliko prisutne ljudske zavisti. Svima je dao svoj recept za uspjeh:

— Čelni ljudi moraju osjetiti zadovoljstvo da rade kao zaposlenici. Kriteriji postoje, ne smije se ponašati na način “lako ćemo”. Moraju cijeniti radnike da ih motiviraju, da ih gledaju kao svoju djecu. Ja danas, sada već 1.350 zaposlenih gledam kao članove svoje obitelji, tako se i ponašam. Ako je radnik zadovoljan, onda je on i dobar radnik.

Snimio Marko Posavec.

Kolegama poduzetnicima je poželio i da s njim podijele njegovu ljubav prema selu:

— Mi se ne možemo distancirati od sela. Ono je u svim mojim razmišljanjima. Kako njega unaprijediti, njegov standard? Jer ako nećemo oko sebe gledati sretne ljude, ni sami nećemo biti sretni. Vraćanje na poziciju prije krize 2008. godine nije tako veliki problem. Trebamo sudjelovati u kampanji da jedemo i čuvamo hrvatsko. Tako ćemo unaprijediti selo. Ovo je područje poštenih i vrijednih ljudi. Samo im treba pružiti ruku kako bi imali sigurnost u proizvodnji. Tako ćemo brzo doći do kvalitetnih rezultata — poručio je Katavić.

U ime grada domaćina, gradonačenik Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo što upravo koprivničko gospodarstvo ima najveći udio u županijskom:

— Koprivnica je generator rasta i razvoja Koprivničko-križevačke županije. Spremna je biti i jest generator rasta i razvoja cijele sjeverozapadne regije. Ponosni smo na naše male i srednje poduzetnike i obrtnike. Ponosni smo na naše velike sustave koje imamo u našoj Koprivnici. Mislim tu i na naše strane korporacije Hartman, Carlsberg, naravno i na Podravsku banku i naravno na jedinu multinacionalnu kompaniju u našoj zemlji kojoj sjedište nije u Zagrebu, Podravku. Često ponavljam, neki mi kažu da sam dosadan, da bez Podravke nema jake i snažne Koprivnice, kao što ni bez Koprivnice ne bi bilo jake i snažne Podravke.

Snimio Marko Posavec.

No, u relativno dobroj slici koprivničkog gospodarstva, gradonačelnik Jakšić ipak ima razloga za nezadovoljstvo:

— Žalosti me da u proteklih nekoliko mjeseci svi mi skupa na političkoj sceni nismo našli odgovor na pitanje kako usmjeravati ovu zemlju, koje odgovore na koja pitanja dati i kojim tempom. Jednostavno, kad nemaš viziju, kad nemaš nikakvu konzistentnu ekonomsku misiju za koju si spreman preuzeti odgovornost i rizik, tada se zakapaš u nekakve ideološke rovove, bacaš van zastave i ploče. Potom se prepucavamo tko je bolje lijevi, tko je bolje desni, te tko je gdje bio ’91. i ’41. Ja sam ’86. godište pa se ’41. ni malo ne sjećam, a ’91. u magli. No, to nije nešto što ovaj kraj i ovu zemlju može izvesti na put koji nam je potreban. Robotizacija, digitalizacija, automatizacija… to više nije daleka budućnost kako se to nekad zna mudro politički zapakirati. To je sadašnjost. Na tome radi cijeli svijet. Na tome rade neke zemlje na koje ni ne pomišljamo jer nam uopće nisu u fokusu. To je put kojim treba ići i ova zemlja i društvo ove zemlje.

Snimio Marko Posavec.

Jakšić je poručio da je Hrvatskoj nužna reforma obrazovanja koja će stvarati kvalificirane radnike potrebne gospodarstvu, te temeljna porezna reforma.

Svojim nadahnutim govorom Jakšić nije ostavio puno prostora ostalima, zaključio je župan Darko Koren kojemu je ostalo tek poručiti da bez jake Podravke i Koprivnice, ali i bez ostalih jakih gospodarskih subjekata koji posluju u Podravini i Prigorju, nema ni jake županije:

— Veselim se što u našoj županiji, kojoj sam ja s velikom čašću već dosta godina na čelu, sve to imamo. I zaista se možemo pohvaliti tim gospodarskim rezultatima i općenito jednim generalnim stanjem gospodarstva. Naravno da nije lišeno problema koji su svugdje prisutni. Možda kod nas u manjoj mjeri, ali ipak opterećuju gospodarstvo. Vjerujem da su danas proglašeni najboljima podstrek i ostalima da budu još bolji. A doista treba zahvaliti svima: od onih malih obrtnika i poduzetnika pa do onih najvećih predvođenih Podravkom koja mora biti i jest generator gospodarstva i razvoja ovog prostora.

Snimio Marko Posavec.

I statistički podaci idu u prilog našoj županiji koja prema pokazateljima spada u sam vrh hrvatskog gospodarstva, poručio je župan Koren:

— Gospodarstvo naše županije prilično je stabilno. Temelji se prvenstveno na velikim gospodarskim subjektima predvođenima Podravkom na koju se naslanjaju mali, obrtnici i gospodarstva. Zaključio bih da smo prema mnogim parametrima i statističkim pokazateljima među prvih četiri, pet županija u Hrvatskoj. U svakom slučaju, u gornjem smo domu kad se uspoređujemo s ostalim županijama u Hrvatskoj.

S obzirom na kvalitetu podravsko-prigorskih tvrtki, župan Koren očekuje da pokoja zlatna kuna s nacionalne razine stigne i u našu županiju:

— Sigurno da i ovi laureati koji su danas dobili priznanja, pa i druge tvrtke i poduzetnici koji nisu bili u toj prilici, imaju određene reference da dobiju nagrade takvog značaja s državne razine. Nadam se da će biti kandidirani i da će ih neki i dobiti.

Velik problem hrvatskog društva, pa tako i naše županije, su demografski trendovi zbog kojih svi moramo biti zabrinuti. Upravo bi to trebala biti jedna od temeljnih briga svake odgovorne države, zaključio je župan Koren.

zatvori