Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: TRI GODINE OD VELIKE VODE Pogledajte nestvarne prizore nabujale Šoderice

Ljeto i jesen 2014. godine u Podravini su, kao i u gotovo cijeloj Hrvatskoj, bila izrazito kišna godišnja doba. Pamtimo to vrijeme po velikoj poplavi rijeke Drave u rujnu i potoka Koprivnica u listopadu.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kolovozu i rujnu te godine u Koprivnici je palo čak 456 litara kiše po kvadratnom metru – 134 u kolovozu i čak 322 u rujnu. Za usporedbu, prosječna mjesečna količina oborine u Koprivnici u kolovozu je 84, a u rujnu 78 litara. Bio je to ujedno i najkišovitiji rujan u povijesti mjerenja u Koprivnici; stari rekord iznosio je “skromnih” 190 litara. Količine oborina u sjevernijim krajevima bile su i veće, stoga su skoro sve hrvatske rijeke nabujale, pa i Drava i Mura.

Osobito je kritično bilo 16. rujna 2014. U ranim jutarnjim satima tog utorka u županiji je proglašeno izvanredno stanje, a u mjestima oko Drave začule su se sirene za opću opasnost. Tog prijepodneva u 10 sati kod Botova je izmjeren vodostaj od čak +578 centimetara, samo četiri centimetra ispod rekordnog vodostaja iz 1972. Za promet je bio zatvoren dio državne ceste D-41, a evakuiran je i dio stanovništva iz Drnja i Sigeca.

Vodostaj rijeke Drave 16. rujna 2014. Izvor: Hrvatske vode.

No, kiša je nakon toga ipak prestala padati i voda se povukla. Kako je poznato da vodostaj jezera Šoderica prati razinu Drave zbog nekih tajnih podzemnih veza jezera i rijeke, “Podravsko more” također se podiglo te poplavilo plaže i šetnice.

Kako je to izgledalo, pogledajte u priloženoj galeriji fotografija snimljenih na današnji dan prije tri godine, 17. rujna 2014.

zatvori