Subota, 21. svibnja 2022.

FOTO Koprivnica je danas u znaku sporta koji ne poznaje granice

Projekt SportOverBorders predstavljen je danas u Dvorani Branimir kod Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Bile su to aktivnosti koje su se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti trebale održati na otvorenom, ali ih je loše vrijeme preselilo pod krov dvorane.

Koprivničancima i pogotovo koprivničkim vrtićarcima predstavilo se 17 sportskih klubova koji djeluju u našem gradu, od Slaven Belupa i Podravke Vegete preko košarkaša i košarkašica do stolnotenisačica i stolnotenisača, a bili su tu i naši predstavnici u streljaštvu, kuglanju, inline hokeju i drugi, uz goste nogometaše iz mađarskog grada Héviza, jednog od partnera u projektu.

Snimio Marko Posavec.

— Jako je lijepo vidjeti ove mlade ljude danas ovdje — rekla je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. — Ovaj projekt puno znači za nas, izuzetno smo ponosni što smo među četiri grada koja sudjeluju u ovom projektu i očekujemo od ovog projekta da se i dalje razvija sport u našem gradu i da svi, i oni najmlađi, shvate da je sport uistinu preduvjet za zdravi život. Naravno, ne samo sport: imam osjećaj da će oni danas ovdje vidjeti i kulturne različitosti te da će ih nastojati pratiti i uvažavati.

— Mi u Koprivnici uistinu se trudimo da budemo sportski grad — zaključila je dogradonačelnica Samoborec.

SportOverBorders 16-mjesečni je projekt koji se provodi u sklopu programa Interreg V-A Mađarska – Hrvatska, a uključuje niz aktivnosti namijenjenih podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, kao i o važnosti prihvaćanja različitih kultura. Osim samog sporta, mladi će kroz projekt imati priliku sudjelovati u raznim kulturnim aktivnostima i tečajevima jezika što će pomoći da upoznaju i prihvate kulturne različitosti.

Jedna od glavnih aktivnosti na projektu su trening kampovi koji će se održavati u svakom gradu partneru. U Hevizu će se tako održati rukometni trening kamp, u Zalaegerszegu judo kamp, Koprivnici košarkaški kamp, a u Čazmi nogometni kamp.

Glavni nositelj projekta je Heviz (Mađarska), dok su projektni partneri Zalaegerszeg (Mađarska), Čazma i Koprivnica.

Ukupni budžet projekta je oko 1,5 milijuna kuna, dok budžet Grada Koprivnice je oko 403.506,00 kuna.

Program je otvorila dogradonačelnica Melita Samoborec, a prisutnima se obratio i József János Kepli, zamjenik gradonačelnika Héviza.