Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Obnovom zgrade i nabavom suvremene opreme Peteranec je praktički dobio sasvim novu školu

Svečanost početka nove školske godine u Koprivničko-križevačkoj županiji održana je jutros u Peterancu gdje je župan Darko Koren otvorio dograđenu i novouređenu zgradu Područne škole ‘Fran Galović’.

Riječ je o investiciji od 2,3 milijuna kuna koju je većim dijelom financirala Županija, dok je Općina Peteranec radove sufinancirala sa 750.000 kuna. Županija je dodala i 161.522,50 kuna za učionički namještaj te kuhinjsku opremu.

— Poznato je da je obrazovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji zaista prioritet broj jedan i da svake godine nastojimo otvoriti barem neki od naših objekata. Ove godine smo uspjeli investirati u dva takva kapitalna objekta. Jedan je osnovna škola u Svetom Petru Orehovcu gdje se jedan anektirani dio zgrade zapravo morao srušiti i izgraditi novi. I evo ovdje u Peterancu, rekostrukcijom postojeće škole na način da to sada izgleda kao sasvim sasvim nova škola, novi objekt — ponosno je istaknuo župan Darko Koren.

Tako su mali Peterančani nakon pedesetak godina praktički dobili novu školu koju trenutno pohađa 63-oje učenika, među kojima i 14-ero prvašića. Zahvaljujući tome, u Peterancu će se nastava organizirati u jednoj smjeni, a oprema omogućava primjenu modernih pedagoških i tehnoloških standarda.

Zadovoljstvo novoopremljenom školom izrazio je i Ivan Pikivača, ravnatelj Osnovne škole “Fran Koncelak” iz Drnja u sklopu koje djeluje peteranska škola, istaknuvši da je obnovom postignut B energetski razred zgrade što će omogućiti znatne uštede energenata. Vrijedno je spomenuti i da je Općina Peteranec osigurala učenicima bilježnice i pribor za likovni odgoj. Načelnik Općine Krešimir Matijašić istakao je i da se iz općinskog proračuna sufinancira polovica troškova školske kuhinje, za iduću godinu je najavio sufinanciranje udžbenika dok studenti s područja općine dobivaju stipendiju od 500 kuna mjesečno.

Škola u Peterancu primjer je kako i što Županija može svojim novcem investirati u lokalno školstvo, iako u Nemčićevoj imaju puno ambicioznijih planova, pojasnio je župan Koren rekavši: — Mi imamo puno planova koji na žalost ne ovise o nama. Riječ je o velikim investicijama koje ne možemo financirati iz našeg županijskog proračuna. Imamo pripremljenih 12 kapitalnih projekata koje ćemo prijaviti za bilo kakve izvore financiranja kad se za to otvore mogućnosti. Još ne znamo hoće li to biti europski fondovi, javno-privatno partnerstvo ili nešto treće. Taj naš ciklus investiranja vrijedan je oko 250 milijuna kuna u nekakvom možda osmogodišnjem vremenskom razdoblju. Planova doista imamo puno.

A do realizacije ovih velikih kapitalnih objekata, Županija će financirati jedino ulaganja u ovakve male seoske škole, kao što to rade i sa seoskim ambulantama, zaključio je župan Koren.

zatvori