Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Mali zaljubljenici u folklor oduševljeni Ivanečkim kresnicama

Nakon lanjske premijere, ove subote 9. rujna u Koprivničkom Ivancu održane su 2. Ivanečke kresnice. Poslije mimohoda dječjih skupina od osnovne škole do društvenog doma, uslijedio je folklorni program, kojeg je otvorio načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Prvo društvo koje se ponosnim roditeljima, rodbini, prijateljima i posjetiteljima predstavilo igrama, pjesmama i plesovima u spletu ‘Ja ti figu dam’ bili su domaćini – dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec. KUD Delovi nastupili su s dječjom skupinom nižeg uzrasta uz podravske dječje igre, pjesme i plesove, a dječja skupina KUD-a Molvi izvela je splet molvarskih igara i plesova. Mali folkloraši iz KUD-a Križevci prikazali su igre i pjesme: Mali bratec Ivo, Mi smo djeca vesela, Digu digu dana i druge, a dječja skupina KUD-a Rudar iz Glogovca dječje brojalice, pjesme i plesove Podravine pod zajedničkim nazivom ‘Kvocaj, kvocaj!’.

Nakon folklornog programa uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju koci od kocena. Okupljenim klincima ove stare igre bile su ustvari nove igre pa je utrke pratilo živo i glasno bodrenje. Najbrže je u vreći odskakao Muaz Saletović iz DIF-a Koprivnički Ivanec, s kolutom je najbolje upravljala Lea Hudjek iz KUD-a Molve, a najvještiji par u slaganju kocena bili su Luka Mihoković i Violeta Zdelak iz KUD-a Delovi. Pobjednicima je nagrade donio i uručio Podravkin medvjed Lino, koji je cijelo vrijeme uveseljavao mališane.

O uspjehu naših Kresnica svjedoče riječi upisane u knjigu utisaka: – Jedna od najljepše organiziranih manifestacija na kojim smo bili; savršena organizacija i srdačan doček, djeca su oduševljena. Pohvale igrama na otvorenom prostoru gdje su djeca stvarno uživala. Sretni zbog pohvala, jedino što još priželjkujemo je više posjetitelja.

U DIF-u im je, kažu, izuzetno važno da djeca odrastaju uz folklorne običaje, narodnu nošnju, pjesme, plesove i stare igre, kao što su to nekada radile njihove mame i tate, bake i djedovi, koji su na potomke prenijeli ljubav prema tradiciji.

– Zato smo u današnjim teškim okolnostima za kulturna zbivanja našli snage i mogućnosti da nastavimo s našim Kresnicama, da i nadalje dajemo prigodu mališanima da nam pokažu što to s puno truda pripremaju i pokazuju i čime se ponose jer to je najbolji način čuvanja izvornog kulturnog identiteta i ključ za prenošenje baštine kroz naraštaje – poručili su iz ivanečkog DIF-a.

Podsjetimo, Ivanečke kresnice su folklorna smotra dječjih skupina kulturno-umjetničkih društava, koju je prošle godine u povodu jubileja 40 godina od prvih Ivanečkih kresova pokrenulo Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec sa željom da i mali zaljubljenici u folklor održavaju tradiciju predstavljanja pjesmi, plesova, narodnih nošnji, običaja i igri svog kraja.

zatvori