Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivnica je dobila prvu ljuljačku na kojoj se mogu igrati i djeca u kolicima

Djeca s teškoćama napokon će u svom gradu moći uživati u jednoj od omiljenih dječjih sprava za igranje. U koprivničkom gradskom parku danas je svečano otvorena ljuljačka prilagođena djeci u invalidskim kolicima.

Koprivnica se tako pridružila malom broju hrvatskih gradova koji imaju takvu ljuljačku, a po tome je sada posebna u svojoj županiji i okolici.

Za to je zaslužna Udruga volontera Podravke “Puls” koja je na inicijativu Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice pokrenula humanitarnu akciju “Ljuljanje bez granica”.

— Jako smo zadovoljni ishodom, postigli smo svoj cilj. Unutar tri mjeseca koliko je trajala humanitarna akcija prikupili smo skoro 14 tisuća kuna, koliko je bilo potrebno za kupnju i montiranje same ljuljačke — rekla nam je volonterka Udruge “Puls” Iva Trtanj.

Gradonačelnik Mišel Jakšić pridružio se otvorenju ljuljačke i zahvalio svima na trudu. — Ovo je jedna jako lijepa i jako pozitivna priča i drago mi je da na ovaj način jedan novi duh koji smo dali našem parku s novim sportskim i dječjim igralištem te atletskom stazom nadopunjujemo i ljuljačkom za one kojima život možda nije dao jednaku priliku za igru i za osobno napredovanje.

— Sanjala sam da ću se jednog dana igrati na takvoj ljuljački i evo dosanjala sam da djeca s teškoćama, posebno djeca u kolicima, imaju prilagođenu ljuljačku. Tako će moći ravnomjerno sudjelovati u igrama sa svojim vršnjacima. Danas sam se vratila u djetinjstvo i doživjela ono što sam sanjala godinama — rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge “Bolje sutra”.

Da se nada da to neće biti jedina takva igračka u gradu rekla je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. — Ideja je bila da ljuljačka bude uklopljena u igralište gdje se igraju sva djeca. Samim time dajemo poruku da smo mi grad djece i grad jednakih mogućnosti.

Treba spomenuti da je nosivost ljuljačke 70 kilograma, a uskoro će kraj nje biti postavljena i pločica upozorenja kako bi se njome svi ispravno koristili.

zatvori