Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Mladi informatički stručnjaci na zanimljivim će radionicama svima zainteresiranima prenositi svoje znanje

Koprivnički poduzetnik danas je novinarima predstavio inicijativu pokretanja ‘IT Communityja grada Koprivnice’ čiji je cilj okupiti poduzeća iz ICT sektora te mlade stručnjake u IT području koji su voljni svoje znanje prenositi lokalnoj zajednici.

Tako za jesen, između ostaloga, pripremaju razne informatičke radionice na kojima mogu sudjelovati svi oni koji žele steći nova znanja i imaju interes za informatiku i programiranje, a vodit će ih mladi i perspektivni IT-ovci, učenici računalnog smjera i studenti informatike koji već sad za sobom imaju uspješna ostvarenja i projekte u tom području Matija Kolarić, Antonio Janach, Matija Žinić, Rene Maruševec i Kristijan Mihaljinac.

Dečki će zainteresirane Koprivničance upoznati s osnovama programiranja računalnih igrica, Micro:bitovima te Python, SQL, C# i ASP.NET programskim jezicima.

— Moram reći da su oni svoje slobodno vrijeme odlučili pokloniti polaznicima ovih naših radionica i da žele ovo raditi, iako imaju dovoljno posla u školi i na fakultetu. Zato im posebno hvala. Dijeljenje znanja je jako važno i na čemu bismo trebali raditi jer jedino tako možemo polučiti brži rast i razvoj — rekla je na današnjoj konferenciji za medije Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Martina Golčić. Snimio Marko Posavec.

Edukativne radionice programiranja igrica – DEVGAME vodit će Matija Kolarić, a polaznici će tijekom dva mjeseca naučiti kako se kreiraju računalne igre u Scratchu i Pythonu. Prva je to ovakva radionica u Koprivnici.

— Svi mi volimo igrati računalne igrice, a nakon nekog perioda nam dosade jer bismo voljeli u njih dodati neke svoje mogućnosti. Tu se od malih nogu rađa ideja da sami kreiramo igricu. Isto tako, uvijek nas zanima što se nalazi iza te igrice. Razmišljao sam tako i to sam htio ponuditi građanima Koprivnice — kaže Matija.

Matija Kolarić. Snimio Marko Posavec.

Za sve koji se pitaju kako početi programirati i savladati IT područje, zanimat će ih programiranje za početnike kroz Python, SQL, C# i ASP.NET, a nastavlja se i s micro:bit radionicama za osnovnoškolce.

Radionice počinju 1. listopada, a prijavni obrazac nalazi se na stranici Koprivničkog poduzetnika. Trajat će dva mjeseca i koštat će 150 kuna mjesečno. Tim novcem, ističe Golčić, platit će se mladi edukatori i pokriti troškovi materijala koje će dobiti svaki polaznik.

— Cijeli taj set koji budimo i radimo bi trebao rezultirati na više polja koje ćemo kasnije, nadam se, kapitalizirati mi, polaznici, edukatori, i cijela Koprivnica — zaključuje Golčić.

zatvori