Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Ostaci drevnih životinja koje su hodale Podravinom predstavljeni hrvatskoj publici

Fosilni ostaci mamuta i drugih prapovijesnih životinja koje su nekada tumarale Podravinom po prvi puta su kao cjelina predstavljeni široj javnosti i to u gradu koji je najpoznatiji u Hrvatskoj po svojim nalazištima fosila – Krapini.

Riječ je o izložbi pod nazivom “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine” koja je u ponedjeljak otvorena u Muzeju krapinskih neandertalaca. Na njoj su izloženi fosili pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja.

Manji dio te građe dolazi iz zbirke Muzeja grada Koprivnice, a veći je potekao iz privatnih zbirki Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta te Ivana Zvijerca iz Torčeca. Izloženo je više od stotinu originalnih fosila, a prava vrijednost su iznimno rijetki mliječni zubi vunastog mamuta.

Bili su tu i prikazi važnijih fosilnih nalazišta u Zagorju poput Hušnjakova, najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka, zatim Radoboja – bogatog nalazišta fosilne flore i faune te nalazišta poludragog ahata u blizini Lepoglave, i drugih. Predstavljene su i vrste stijena od kojih je izgrađeno Hrvatsko zagorje.

Izložba je rezultat međumuzejske i stručne suradnje Muzeja krapinskih neandertalaca s Muzejom grada Koprivnice, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Prirodoslovnim muzejom Slovenije te privatnim kolekcionarima.

Svečano otvorenje upotpunili su članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta, a nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Branko Varjačić koji je otvorio izložbu.

Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, a sama izložba će biti otvorena do 4. prosinca 2017. godine. Nakon Krapine izložba će gostovati u Muzeju grada Koprivnice, gdje će biti otvorena 9. ožujka 2018.

zatvori