Četvrtak, 25. travnja 2024.

Folklorni ansambl Koprivnica oduševio Grke izvedbom Samiotise

Iza Folklornog ansambla Koprivnica još je jedna uspješna europska turneja. Našu zemlju te Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju predstavljali su u Grčkoj na 43. Međunarodnom festivalu folklora Agrinio 2017.

Svoju sedmodnevnu turneju započeli su u makedonskom Ohridu nakon čega su krenuli put Grčke. Međunarodni festival doveo ih je u grad Agrinio gdje su svoje običaje, uz domaćine, predstavile i grupe iz Češke, Italije, Turske, Brazila, Srbije i Irske.

Na otvorenju festivala koprivnički je ansambl oduševio su sve prisutne podravskim pjesmama i plesovima.

— Za kraj smo domaćine iznenadili izvedbom grčke tradicionalne pjesme “Samiotisa” i time digli na noge preko dvije tisuće ljudi u publici. Osjećaj ponosa i radosti kod naših folkloraša bio je neopisiv — rekla je predsjednica Folklornog ansambla Koprivnica Nada Šešić.

Kroz tri festivalske večeri folkloraši su nastupili u Agriniu i Aggelokastru, dok je festival svečano završen na Trihonidi, najvećem prirodnom jezeru u Grčkoj.

Putovanje je završeno cjelodnevnim boravkom u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj. Tamo su naše folkloraše ugostili prijatelji iz folklorne grupe Hellas Liti. Bogata grčka večera i zajedničko druženje bili su najljepši način da se zaokruži lijepa avantura.

Upravo je i to pokazatelj kako kultura, ples i pjesma spajaju i začetnici su brojnih prijateljstava, a koliko je to vrijedno svjedoče sami koprivnički folkloraši koji su se u Koprivnicu vratili s pregršt novih uspomena i doživljaja.

zatvori