Petak, 19. travnja 2024.

FIUK #4 Ples na svili i mandale u sinagogi, predstave na otvorenom i neobična glazba

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, skraćeno FIUK, došao je do svog četvrtog izdanja. Riječ je o projektu koji je 2014. godine započela Udruga za promicanje umjetnosti i kulture Mamuze kako bi u Koprivnici stvorila prostor za ponešto drugačiji vid umjetnosti. FIUK objedinjuje ples, performans, kazalište i glazbu te kulturu smješta u javne prostore koji nisu prvenstveno namijenjeni takvim zbivanjima.

Ovogodišnji FIUK održat će se od 7. do 9. rujna, dakle od četvrtka do subote, na četiri lokacije u Koprivnici: muzej, sinagoga, Kulturno-kreativni centar Pixel i Multimedijalni centar Kugla.

POSLJEDNJA VIJEST: Četvrti FIUK zapravo počinje već u srijedu, 6. rujna, kada Saša Živković počinje izrađivati mandalu na podu sinagoge. Možete ga doći vidjeti između 14 i 20 sati.

— Po običaju, imamo nekoliko predstava, performansa i koncerata — najavila nam je Andreja Salajec iz Mamuza, članica organizacijskog tima FIUK-a. — Tu su dvije predstave, “Majstor Jura: priča o jednoj djevojci” i “Dorijan Grej: slučaj besmrtnog”, zatim dva performansa, “Sistemska mandala no.5” i “Ako zaigram neku novu igru”, a što se tiče glazbenog programa, tu su nešto eksperimentalniji zvukovi kakve volimo na FIUK-u. Dolazi nam Šećer, odnosno Tena Rak iz Varaždina, Ksenija Ladić odnosno KSEN iz Berlina, a treći dan su s nama tri benda: WunáDaughters of KilimanjaroMnjenje.

Izvor: FIUK (Facebook).

Dio programa i ove će se godine odvijati na otvorenom, i to u Muzeju i Pixelu – naravno, ako vrijeme posluži. Lokacija ispred Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” ove godine neće biti dio programa FIUK-a.

Novosti ima i u organizacijskom timu. — Imamo dizajnericu Petru Travinić koja je zajedno s našom developerkom Andreom Franjković radila na web stranici — kaže Andreja. — Petra je izradila i sve tiskovne materijale: plakate, deplijane i ostalo. Mijenja se i dizajner prostornog uređenja jer su Andrija i Mihovil ove godine odlučili odmoriti pa je to preuzeo Bojan Koštić koji inače radi i izbor programa.

Majstor Jura: priča o jednoj djevojci. Izvor: FIUK (Facebook).

A Koštić, osim organizacije, i sudjeluje u programu. Naime, u petak program otvara predstavljanje knjige “Krležin EU/ropski furiosum”. — Mislim da moramo biti izuzetno ponosni na to, ne samo mi kao Mamuze i Bojanove prijateljice i prijatelji nego kao Koprivnica uopće — ističe Andreja. — Radi se o izdanju koprivničke Udruge za promicanje izvedbenih umjetnosti i kazališta “Pod galgama” koja je krajem prošle godine objavila zbornik razgovora i članaka o Krleži i njegovom odnosu prema Europi i recipročno. Autor knjige je upravo Bojan Koštić koji je u organizacijskom timu FIUK-a te njegova bivša profesorica Suzana Marjanić koju inače već dulje vrijeme želimo ugostiti na FIUK-u i eto, tome se zaista veselimo.

I ove će godine FIUK pratiti instalacije u prostoru na kojima će se održavati dijelovi programa. — Te su instalacije privremenog karaktera i nadovezuju se na grafički dizajn koji prati festival — pojašnjava Andreja. — Postavljamo ih ispred ulaza na lokaciju i slično. Naravno, i ove godine naši volonteri sudjeluju u izradi plakata, deplijana i tih instalacija jer je jedan od ciljeva FIUK-a animirati mlade, poticati ih na razvoj civilnog društva i volonterski rad. To je također njima i prilika da nauče ponešto o dizajnu, da se druže s organizacijskim timom i međusobno.

Dorijan Grej: slučaj besmrtnog. Izvor: FIUK (Facebook).

Jedna od zanimljivijih lokacija svakako je koprivnička sinagoga koja je, kako kaže Andreja, privlačna jer je ona scenografija sama po sebi. — Tamo ćemo imati performans “Sistemska mandala no.5” Saše Živkovića kojom i otvaramo FIUK. Radi se o mandalama koje Živković gradi od obojenog pijeska na podu sinagoge i to ima meditativni i ritualni učinak na samog performera i na publiku. Tamo će biti i Nikolina Komljenović sa svojim performansom “Ako zaigram neku novu igru” u kojoj se propitkuje odnos kretnje, eksperimentalnog zvuka, publike i same Nikoline. Konkretno, radi se o plesu na svili. Ove smo godine odlučili tamo smjestiti lijepe, oku ugodne i vizualno atraktivne izvedbe.

Više o FIUK-u doznajte na internetskim stranicama festivala i na Facebooku.

4. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – program

Četvrtak, 7. rujna
20:00 Sinagoga: Sistemska mandala no.5 (performans)
21:00 KKC Pixel: Šećer (koncert)
Petak, 8. rujna
19:00 KKC Pixel: Krležin EU/ropski furiosum (predstavljanje knjige)
21:00 Muzej grada Koprivnice: Majstor Jura: priča o jednoj djevojci (predstava)
23:00 Sinagoga: KSEN (koncert)
Subota, 9. rujna
19:00 Sinagoga: Ako zaigram neku novu igru #9 (performans)
20:00 Muzej grada Koprivnice: Dorijan Grej: slučaj besmrtnog (predstava)
21:30 MMC Kugla: Non plus ultra – Wuná, Daughters of Kilimanjaro, Mnjenje (koncert)

zatvori