Petak, 19. travnja 2024.

Europski dan bez poginulih u prometu prošao bez smrtnih stradavanja

Europski dan bez poginulih u prometu, koji je jučer obilježila i koprivnička policija, prošao je bez smrtnih stradavanja na području Koprivničko-križevačke županije.

Na inicijativu TISPOL-a – mreže prometnih policija država Europe i ove je godine organiziran projekt EDWARD (European Day Without A Road Death) čiji je cilj smanjenje stradavanja sudionika prometnih nesreća, posebno smrtnog stradavanja.

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u ovaj su se projekt uključili pojačano nadzirući promet. Kakve su rezultate postigli rekla nam je policijska službenica Dijana Žagar.

— Mi smo i više nego zadovoljni provedbom projekta. Ono što je najbitnije napomenuti je da nismo zabilježili prometne nesreće s poginulim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su dvije prometne nesreće od kojih je u jednoj jedna osoba lakše ozlijeđena.

Tijekom pojačanog nadzora kontrolirana su 104 vozača, od kojih sedam mladih vozača, četiri biciklista i jedan vozač mopeda pri čemu je utvrđen 51 prometni prekršaj.

— Vozači bicikala počinili su četiri prekršaja i to je bilo upravljanje biciklom pod utjecajem alkohola, skidanje ruku s upravljača bicikla tijekom vožnje te upravljanje tehnički neispravnim biciklom u dva slučaja. Mladi vozači nisu zatečeni u činjenju prekršaja što je naravno pozitivno. Utvrđeno je šest prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja — dodaje Dijana Žagar.

Uz nadzor prometa, policajci su održali i niz edukativnih predavanja u osnovnim školama o pravilnom sudjelovanju djece u prometu, a održane su i info-točke na području Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Građani su tako upoznati s projektom EDWARD te su im dani savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu.

zatvori