Subota, 20. travnja 2024.

POTOK PADA, RIJEKA RASTE Pročelnik Kramarić: Sreća što je Drava bila niska

Jučerašnja kiša nije nešto što se može nazvati elementarnom nepogodom. Stručne su službe zabilježile naviranje vode u podrum obiteljske kuće u koprivničkoj Ulici Nikole Sertića te poplavljivanje Podravske magistrale između Novigrada Podravskog i Plavšinca, te Novigrada Podravskog i Virja.

Rekao je to Dravi.info pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić te pojasnio da je sretna okolnost bila nizak vodostaj Drave.

Ivan Kramarić. Snimio Marko Posavec.

— Da bi se potoci ispraznili, potrebno je 6 do 8 sati. Dakle, voda koja dolazi iz Sokolovca ulazi u Dravu za maksimalno 8 sati. Treba reći da je ovom prilikom sreća bila u tome što je vodostaj Drave bio nizak. To je omogućilo brzo pražnjenje korita potoka. Želim samo reći da je vodostaj Drave ujutro u 7 sati bio 332 cm. Problema s potocima imamo kad je Drava visoka četiri metra.

Iz Županijskog centra 112 stiglo nam je priopćenje kako je tijekom jučerašnjeg dana stiglo desetak dojava o problemima na ranije navedenim lokacijama: voda na kolniku i u podrumima u Ulici N. Sertića te u Močilama. U večernjim satima zbog vode na kolniku Podravske magistrale na području Virja i Novigrada Podravskog postavljeni su prometni znakovi za smanjenje brzine.

>> NAKON VELIKE KIŠE Jakšić: Zahvati koje smo poduzeli pokazali su se dobrima, ali pojavili su se novi problemi

>> FOTO/VIDEO: KIŠA PADA NEMILICE Problemi s vodom na kolniku i u podrumima, očekuje se porast Drave

Prema dojavama nadležnih službi, iz Austrije i Slovenije nam dolazi vodeni val, no pretpostavka je da će s njim vodostaj Drave doseći najviše četiri metra.

U slučaju da vodostaj dosegne tu razinu, bit će proglašeno pripremno stanje obrane od poplave s poduzimanjem minimalnih mjera, zaključio je pročelnik Kramarić te zahvalio svim građanima na dojavama jer upravo zahvaljujući njima službe za zaštitu i spašavanje, kaže, bolje i kvalitetnije rade.

Recimo i da je vodostaj Drave kod Botova u 11 sati bio +335 centimetara i raste. Vodostaj potoka Koprivnica svoj je maksimum dosegao u noćnim i ranim jutarnjim satima te je u trenutku objave ovog teksta u blagom opadanju.

Aktualni vodostaj rijeke Drave kod Botova. Izvor: vodostaji.voda.hr
Aktualni vodostaj potoka Koprivnica. Izvor: vodostaji.voda.hr
zatvori