Srijeda, 27. ožujka 2024.

TJEDNA PROGNOZA Pred nama je puno sunca, ali bliži nam se i prvi dašak jeseni

Nakon slabe fronte koja nam je u nedjelju i ponedjeljak podarila bogatu vizualnu predstavu, ali sa skromnim količinama kiše, ostatak tjedna bit će uglavnom stabilan uz puno sunca i bez nekog značajnijeg vjetra. No, nova promjena vremena već je na vidiku.

Što se tiče ovog tjedna, što je palo kiše – palo je. Automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak izmjerila je svega nešto više od šest litara po kvadratnom metru. Toliko iznosi i službeno mjerenje Državnog hidrometeorološkog zavoda. Stanica u Herešinu u istom je razdoblju izmjerila dvostruko više: 12 litara, no to ne čudi s obzirom na pljuskovitu narav oborina koje su zahvatile Podravinu u nedjelju navečer te, između ostaloga, pokvarile završni koncert Ljeta na Zrinskom.

Od utorka vremenske će se prilike stabilizirati. Bit će sunčano i pretežno vedro uz nekakav slab povjetarac sjeveroistočnog smjera. Jutro će biti prilično svježe uz 13 do 15 stupnjeva, izvan grada možda i hladnije, no poslijepodne idemo do sasvim ugodnih 26 ili 27 Celzijevih stupnjeva.

Vrlo slično vrijeme čeka nas i u srijedu, jedino će jutro biti još malo svježije; automatske meteorološke stanice smještene izvan grada možda registriraju i jednoznamenkastu minimalnu temperaturu. No, to neće dugo potrajati i Sunce će nas brzo ugrijati čim proviri iznad horizonta. Najviša dnevna temperatura bit će negdje oko 27, možda i do 28 stupnjeva. Vrijedi spomenuti i kako će povjetarac promijeniti smjer, prvo u jugoistočni, a potom u južni.

Izgledi vremena za četvrtak gotovo su identični: stabilno, sunčano i vrlo toplo, vjerojatno i preko 30 stupnjeva poslijepodne.

Oko petka već ulazimo u razdoblje ne baš pouzdane prognoze, ali evo na što upućuju aktualni prognostički modeli. Bit će u svakom slučaju vrlo toplo, preko 30 stupnjeva, te pretežno sunčano uz vjerojatno nešto više naoblake prema kraju dana. Mogla bi nas zahvatiti i lagana južina u vidu umjerenog jugozapadnog vjetra.

To će biti prvi znakovi nadolazeće promjene vremena koja nam se sprema za vikend. Čini se da bi subota bila nešto oblačnija uz moguće grmljavinske pljuskove, ponajviše poslijepodne i prema kraju dana. Navečer i u noći na nedjelju moguća je i obilnija kiša, mjestimice možda i pravo grmljavinsko nevrijeme. Nedjelja bi potom bila pretežno oblačna uz još moguću povremenu kišu te znatno svježija.

Ako bi se vrijeme potom i stabiliziralo, ne bi zadugo jer se nova kiša nazire već početkom idućeg tjedna uz temperature koje bi nam zaista, kako stoji u naslovu, donijele prvi dašak godišnjeg doba koje smjenjuje ljeto. Klimatolozi rujan računaju kao prvi jesenski mjesec i uistinu se čini kako bi nam prvi dani devetoga mjeseca mogli najaviti kraj ljeta. Dobre su to vijesti i za Dalmaciju jer će im napokon stići dugo očekivana kiša.

Ipak, do toga ima još dosta vremena. Pratite vremensku prognozu na Dravi.info za sve detalje.

zatvori