Četvrtak, 25. travnja 2024.

NOVI ZRINSKI I ZELENI TRG Početak radova bio je najavljen za jesen, provjerili smo kakva je trenutno situacija

Rekonstrukcija glavnog gradskog trga ipak neće početi ove godine, a kako se čini, i nastavak rekonstrukcije gradskog parka s uređenjem tzv. Zelenog trga još će malo pričekati.

Gradska uprava za rekonstrukciju Zrinskog trga, kako nam je rekao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, trenutno izrađuje projektne zadatke s kojima bi se išlo prema potencijalnim partnerima na projektiranju samog trga:

— Uz taj cijeli proces ide i priprema za jedan veliki arhitektonski međunarodni natječaj na kojem ćemo, vjerujem, zajedno s partnerima i vrhom hrvatske arhiktektonske struke naći najbolje i najadekvatnije rješenje koje bi nam omogućilo da se tijekom iduće godine pripremimo i krenemo u radove.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Jakšić posebno napominje i da će u cijeli proces rekonstrukcije središta Koprivnice biti uključeni građani. — Ne samo oni koji žive u Mjesnom odboru Centar, već i cijelog grada. Planiramo uključiti naše najmlađe, srednjoškolce, studente, umirovljenike i ostale kako bismo zajedno stvorili jedan novi, uljepšani i modernizirani Zrinski trg koji će znati baštiniti i čuvati svu onu tradiciju koju su nam ostavile generacije prije nas.

Na čekanju je i Zeleni trg

Na određeno vrijeme stopirat će se i daljnja revitalizacija koprivničkog gradskog parka. Naime, na jesen su trebali krenuti radovi na amfiteatru i Zelenom trgu, no prije toga će se, kaže Jakšić, obaviti arheološka iskapanja. Njima bi se trebale, dodaje, otkloniti optužbe da se na tom mjestu devastiraju vrijedna arheološka nalazišta.

Ustupio Grad Koprivnica.

— Nakon što Robert Čimin (arheolog i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, op.ur.) da svoj pravorijek što se tamo nalazi, što je važno, a što nije, pripremit ćemo se za nastavak radova. I sami znate da su neki u svojoj predizbornoj kampanji tvrdili da je pitanje dana kada će se to sve zatvoriti i kada će netko nekoga uhititi. Sve građevinske inspekcije, konzervator koji nas je stalno obilazio, nisu našli ništa od toga što se pričalo. Zato moram reći da smo izuzetno sretni što su se sportsko i dječje igralište pokazali kao pun pogodak i da imamo cijeli dan ogromnu fluktuaciju Koprivničanaca svih generacija i uvjeren sam da će tako biti i dalje.

Hoće li nastavak radova krenuti tijekom jeseni ili zime ili pak početkom sljedeće godine, vidjet će se nakon iskapanja, zaključuje Jakšić.

zatvori