Srijeda, 27. ožujka 2024.

Koprivnički osnovnoškolci i ove godine dobivaju besplatne bilježnice, roditeljima se pomaže u kupnji udžbenika

Svakog će koprivničkog osnovnoškolca prvog dana nastave na školskim klupama dočekati bilježnice, a Grad Koprivnica ponovno će njihovim roditeljima olakšati kupnju udžbenika. U školskim klupama s učenicima s teškoćama u razvoju radit će pomoćnici u nastavi. Svi prvašići dobit će i majice.

Što se tiče besplatnih bilježnica koje Grad kupuje u suradnji s mnogobrojnim partnerima, učenici nižih razreda dobit će 14, a učenici viših razreda 20.

– Vjerujemo da tako roditeljima u onim prvim danima škole, kad znamo da imaju povišene troškove, barem malo olakšavamo ulazak u novu školsku godinu – rekao je na današnjoj konferenciji za medije uoči početka škole koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jakšić je istaknuo i da roditeljima osnovnoškolaca nastoje pomagati i kroz subvencioniranje udžbenika.

Snimila Nela Carek.

– Došli smo vrlo blizu toga da svi koji imaju prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj će ući u one razrede koji dobivaju 100 ili 70 % subvencije na udžbenike. Naravno, i samohrani roditelji i tamo gdje je jedan roditelj nezaposlen će biti u tim razredima subvencije – pojasnio je Jakšić.

Za učenike nižih razreda Grad će sufinancirati udžbenike u iznosu od 60 do 600 kuna, za učenike petog i šestog razreda od sto do tisuću kuna, a sedmog i osmog od sto dvadeset do tisuću dvjesto kuna. Detaljne informacije potražite ovdje.

Osim toga, od ove godine, sva djeca s nekom od kroničnih bolesti te s teškoćama u razvoju imaju pravo na stopostotnu subvenciju udžbenika.

Podsjetimo, kroz projekt Odjek osigurano je 28 pomoćnika u nastavi za isto toliko osnovnoškolaca s teškoćama u razvoju.

– Gradska uprava, zajedno s našim školama, će svakome kome je potrebna pomoć i kome život u startu nije dao jednake uvjete za rast i razvoj pružiti ruku i omogućiti obrazovanje i osobni razvoj. A samim time, kroz obrazovni ciklus i mogućnost da svatko danas-sutra može skrbiti sam za sebe – kaže Jakšić.

Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Radmila Popović, kaže, najbolje može potvrditi koliko su oni važni za djecu s teškoćama u razvoju.

Snimila Nela Carek.

– Ja dolazim iz škole koja svake godine ima najviše pomoćnika u nastavi i kao defektolog najbolje znam koliko to znači djeci, ali i učiteljima i roditeljima kojima je to jedna velika sigurnost. Nekad smo radili bez pomoćnika u nastavi, a sada si ne mogu ni zamisliti kako je to izgledalo i koliko je bilo teško raditi. Svake godine dobivamo sve više pomoćnika u nastavi i mislim da se u odnosu prema djeci s teškoćama najbolje vidi to koprivničko srce.

Spomenimo i da je koprivnički gradonačelnik najavio da će koprivnički učenici imati jednake uvjete prijevoza kao i prošle godine.

– Ako se nešto u rebalansu proračuna Županije prelije na đake u Koprivnici, Gradska uprava će spremno uskočiti – rekao je.

Snimila Nela Carek.
zatvori