Srijeda, 27. ožujka 2024.

Imate li azbest? Dužni ste to prijaviti

Grad Koprivnica objavio je javni poziv na koji su se, prema zakonskim odredbama, dužni odazvati svi građani koji posjeduju azbest.

Vlasnici, odnosno korisnici građevina na području grada Koprivnice tako moraju, prema Pravilniku o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest, dostaviti podatke o lokaciji građevine koja sadrži azbest, procjeni količine, vrste i statusu materijala za kojeg je izvjesno da će postati azbestni otpad.

Konkretnije, u podacima treba biti navedeno nalazi li se azbest na krovištu ili nekom drugom mjestu i koliko otprilike kvadrata azbesta ima.

Grad još uvijek nije dobio detaljne upute o tome kada slijedi daljnje zbrinjavanje azbesta, kao ni hoće li građanima uklanjanje biti subvencionirano.

Od nadležnih još čekaju detaljnije informacije, no za početak je bitno da se prikupe navedene informacije.

– Ovo je obveza da se građani jave radi planiranja sustava gospodarenja građevnim otpadom koji sadrži azbest. Tako da se vidi na nivou cijele Hrvatske koliko otprilike azbesta ima da bi se moglo planirati zbrinjavanje tog materijala koji će s vremenom postati otpad – rekla nam je zamjenica pročelnice za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasna Markušić.

Vlasnici podatke mogu dostaviti pismeno na adresu: Grad Koprivnica, Zrinski trg 1, Koprivnica ili na e-mail adresu [email protected] do 30.rujna 2017. godine.

zatvori