Utorak, 23. travnja 2024.

FRANKO KOVAČEVIĆ Branio je boje koprivničke Prizme VV, a danas je napadač splitskog Hajduka

Piše Zoran Vlah.

Franko Kovačević svoje je prve nogometne korake napravio sa svega pet godina. Nakon Varaždina, Bjelovara i Rijeke te koprivničke malonogometne Prizme VV, sportska karijera odvela ga je u redove splitskog Hajduka.

Franko je rođen 1999. u Koprivnici, a odrastao je u Križevcima gdje je i počeo s nogometom. Tamo se, međutim, nije dugo zadržao i kao desetogodišnjak otišao je igrati u Varaždin te godinu dana poslije u NK Bjelovar gdje se, kako sam kaže, “ozbiljnije uhvatio nogometa i počeo s ozbiljnim treniranjem”. Tamo je ostao do svoje 15. godine.

Izvor: Franko Kovačević (Facebook) / hercegovina.info
Ustupio Franko Kovačević.

Nakon odličnih utakmica u dresu Bjelovara, još uvijek kao 15-godišnjak odlazi u NK Rijeku gdje je godinu dana igrao među kadetima. Ubrzo se pokazalo da je “prejak” za svoje godište i sa 17 godina zaigrao je za prvu momčad. Bila je to sezona za pamćenje u Rijeci: osvojen Hrvatski kup, prvenstvo i turnir u Portugalu na kojemu je Franko i debitirao.

U slobodno vrijeme volio je zaigrati mali nogomet s prijateljima, ali otkako je postao Hajdukov prvotimac za to, kaže, ima sve manje vremena. No, uvijek mu je drago prisjetiti se odličnih turnira s ekipom Bjelovara i koprivničke Prizme VV gdje je stekao nova prijateljstva i to će zasigurno uvijek pamtiti.

S ekipom Prizme VV. Ustupio Zoran Vlah.

Na pitanje tko su mu nogometni uzori, Franko je u svom stilu jednostavno odgovorio: — Nemam uzora. Jednostavno volim biti svoj!

Valja spomenuti kako je prošlog ljeta na poziv njemačkog velikana Bayerna iz Münchena nekoliko dana proveo u trening kampu s prvom momčadi gdje je brusio svoje vještine pod budnim okom jednog od najboljih svjetskih trenera, Carla Ancelottija.

Ustupio Franko Kovačević.

Nakon povratka iz Münchena, Franko je ljetos stigao na Poljud i potpisao za HNK Hajduk Split. — Sretan sam što sam na kraju otišao u Hajduk — kaže. — Mislim da je to najbolja opcija za mene kao mladog igrača.

A da Hajduk itekako računa na njega pokazalo se već u utakmici protiv engleskog prvoligaša Evertona pred prepunim Poljudom. Hajduk, nažalost, tu prepreku nije uspio preskočiti.

Franko je, osim toga, i član hrvatske U-19 reprezentacije pa ga ubrzo čekaju i kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Ustupio Franko Kovačević.

Za kraj, kakvi su mu planovi za budućnost? — Ne volim misliti unaprijed — zaključio je. — Jedini mi je cilj što bolje igrati za Hajduk, što bolje iskoristiti vrijeme koje dobijem i, naravno, osvojiti prvenstvo i kup.

zatvori