Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Renesansna povorka stigla je na bedeme, središnji dan festivala je počeo

U tijeku je središnji i sadržajem najbogatiji dan Renesansnog festivala.

Tradicionalno, u prijepodnevnim satima velika kostimirana povorka zaputila se sa Zrinskog trga prema gradskim bedemima. U njoj je hodao i kralj Ludovik Anžuvinac sa svojom svitom. Odmah po dolasku na bedeme, Koprivničancima je darovao Povelju slobodnog kraljevskog grada.

– Došao sam s kraljicom, svom svojom pratnjom i poveljom kako bi Koprivnicu proglasio slobodnim kraljevskim gradom. To donosi velike povlastice kao što su sloboda trgovanja i sudova i drago mi je da je ovako lijepo vrijeme i da će se skupiti puno podanika. Sad kad Koprivnica, jedna među rijetkim gradovima, postane slobodni kraljevski grad, imat će veliku privilegiju – rekao je kralj Ludovik Anžuvinac uoči primopredaje povelje.

Na koprivničkim bedemima ove godine, uz brojne posjetitelje, šeće i više od tisuću sudionika iz zemlje i svijeta. – Ove godine uključilo se puno domaćih sudionika poput vrtića i škola. Naravno, tu su i strane grupe tako da, sve skupa, imamo preko tisuću kostimiranih sudionika. Dva dana su iza nas, a pred nama je onaj udarni, kad dolazi najviše posjetitelja. Predvečer očekujemo velike gužve i nadam se da će sve proći onako kako smo zamislili – rekao je direktor Turističke zajednice grada Koprivnice i autor Renesansnog festivala Renato Labazan.

Do kraja dana očekuje nas mnoštvo događanja. U tijeku je natjecanje za naslov Renesansnog kuhara, a brojne nastupe pripremili su mališani iz koprivničkih škola i vrtića. Na viteškoj pozornici od 13 sati počinju nastupi viteških skupina i glazbenih sastava, predstavit će se parfem od koprive, a igrat će se i renesansni ragbi.

U večernjim satima kreće noćni napad na grad, a u 21:15 sati na rasporedu je koncert Furunkulusa.

– Izuzetna nam je čast i ponos da je jedna turistička manifestacija s kontinenta pokazala i dokazala da se može složiti uspješna manifestacija i kod nas i da nije za sve potrebno more, sol i riba. Uspjeli smo se nametnuti kao TOP manifestacija ove zemlje – zaključio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Cijeli program potražite ovdje.

Renesansna povorka je krenula

Posted by Drava.info on Saturday, August 26, 2017

 

zatvori