Ustupila Maja Petričević
Nika Sačer i Hana Hodak, mlade Koprivničanke iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski pohađale su ljetnu foto radionicu Istra – ambijent, kulturna baština. Radionicu je organizirao Hrvatski fotosavez, a što su naučile i s kakvim su se dojmovima vratile u svoj grad, pročitajte u tekstu koji su nam dostavili iz njihove škole.

Budući da je naša Osnovna škola “Antun Nemčić Gostovinski” pridružena članica Hrvatskoga fotosaveza, dobile smo veliku čast sudjelovati na ljetnoj fotoradionici za mlade koja se održala od 9. do 20. srpnja u Puli.

Odsjeli smo u Omladinskom hostelu Pula. Tamo nas je dočekala voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade Zlata Medak, tajnik Hrvatskog fotosaveza Predrag Bosnar i njegov sin Filip. Na radionicama su sudjelovala djeca iz različitih krajeva Hrvatske (Rovinj, Valpovo, Križevci, Požega, Rijeka, Bjelovar, Križ, Zagreb, Našice, Zadar, Šibenik,Vukovar i naravno Koprivnica).

Nakon što smo se smjestile u hostel, počela je naša dvanaestodnevna avantura. U svijet fotografije uvela nas je camera obscura, zastarjeli način fotografiranja. Potom smo se uz stručno vodstvo Zlate Medak upoznale s radom profesionalnih fotoaparata. Naučile smo se pravilno koristiti macro objektivom, fokusom, slikanjem pokreta i brojne druge načine fotografiranja. Uz praktično vježbanje i fotografiranje na određenu temu, o fotografskim vještinama doznale smo i gledajući filmove koje su nam voditelji prikazivali.

Tijekom 12 dana provedenih u Istri posjetile smo i brojna mjesta koja su zbog svojih znamenitosti učinila naše fotografije još ljepšima. Također smo uživale smo u okusima i mirisima istarske kuhinje, upoznale smo se s kulturnom baštinom Istre. Osim toga, sjajno smo se zabavljale i kreativnim ukrašavanjem majice akrilnim bojama i varikinom. Cjelodnevni intenzivni izazovi protkani zabavom i kupanjem završili su zajedničkom izložbom fotografija na platnu koja će biti postavljena godinu dana u prostoru Omladinskog hostela u Puli.

Ovo iskustvo, kojeg ćemo se još dugo i rado sjećati, bilo je vrlo poučno i zanimljivo, a najvažnije je to što smo stekle nova prijateljstva i sjajno se zabavile.

Dio naše avanture možete vidjeti na sljedećim fotografijama.

Nika Sačer i Hana Hodak, Osnovna škola “Antun Nemčić Gostovinski”