Četvrtak, 25. travnja 2024.

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLE Roditelji, evo što trebate naučiti djecu

Nešto malo manje od mjesec dana ostalo je do početka nove školske godine. Od 4. rujna na cestama se očekuje povećan broj mališana, među kojima i oni koji tek kreću u školu, a kako bi svi sudionici prometa bili oprezniji, Policijska uprava koprivničko-križevačka i ove će godine provoditi akciju „Poštujte naše znakove“.

Tijekom akcije policijski će službenici u blizini škola pojačano će nadzirati promet, osobito vozače. No, vrlo važnu ulogu u sigurnosti djece na cestama imaju roditelji, upozorila je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc.

– Savjetujemo da roditelji iskoriste ovo preostalo vrijeme u kolovozu da porazgovaraju sa svojom djecom, da im objasne da cesta odnosno nogostupi nisu površine koje su za igru, da moraju biti oprezni u prometu, ali i da zajedno s djecom prošeću onom rutom koju su odabrali kao najsigurniju za put djeteta od kuće do škole. Predlažemo roditeljima da se ne vode samo onom najkraćom rutom već da izaberu onu koja je najsigurnija.

Naravno, djeci treba objasniti što znače crveno i zeleno svjetlo na semaforu te ih naučiti svim osnovnim pravilima ponašanja u prometu.

Vozači su pak ti koji moraju paziti da u blizini škola ne voze brže od dopuštenog. Podsjetimo, brzina je najčešće ograničena na 40 km/h. Osim toga, posebno treba paziti u blizini pješačkih prijelaza.

– Molimo vozače da poštuju pravo prvenstva djece pješaka kad pristupaju pješačkim prijelazima, da se zaustave i da im rukom pokažu da prođu. Na taj način će doprinijeti sigurnosti djece.

Recimo i da je tijekom prošle školske godine naša policijska uprava zabilježila 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca od kojih ih je devetero ozlijeđeno – dva teže.

Roditeljima na raspolaganju stoje i on-line edukativni alati. Tu je Prometna učilica, a i Policijska uprava koprivničko-križevačka na svojim je web stranicama objavila opširan popis savjeta za sigurnije sudjelovanje djece u prometu.

zatvori