Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Ako na vašem objektu ugostite rode, imate pravo na novčanu naknadu

Bijele rode poznati su stanovnici Podravine u toplijem dijelu godine. Gnijezde se na krovovima i stupovima po Koprivnici i okolnim naseljima, a ako ih ugostite na svom objektu, možete ostvariti pravo na novčanu naknadu.

Riječ je o projektu “Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)” u koji se i ove godine, sedme za redom, uključila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bijela roda je europska ptica gnjezdarica koja je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama.

Konkretnije, vlasnici ili korisnici stambenih, gospodarskih i drugih građevinskih objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode mogu dobiti naknadu od 700 kuna po gnijezdu kako bi ga očuvali. Potrebno je javiti se Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Florijanski trg 4/II, Koprivnica najkasnije do 30. srpnja i dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • kopiju osobne iskaznice vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojima se gnijezdo rode nalazi,
  • kopiju dokumenta koji govori o vlasništvu ili posjedu objekta na kojem se gnijezdo rode nalazi,
  • podatke o IBAN broju računa vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojem se gnijezdo rode nalazi i na koji će se uplatiti naknada,
  • potpisanu Izjavu o vjerodostojnosti dostavljenih podataka koju možete preuzeti ovdje,
  • fotografiju gnijezda bijele rode na koje se odnosi tražena potpora.

Polovicu naknade osigurava Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove, a drugu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dodatne informacije potražite na internetskim stranicama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

zatvori