Petak, 19. travnja 2024.

KOLUMNA Velika snaga u sićušnoj stanici klorofila i u sirovim proteinima

Svaka stanica, da bi mogla funkcionirati i održavati naše tijelo zdravim, treba kisik. Bez zelenog lišća na ovome svijetu ne bi bilo života. Svrha zelenja je stvaranje klorofila. Klorofil je čudesna supstanca koja predstavlja sunčevu svjetlost, bez koje nema života. Na drugom mjestu su sirovi proteini, koji su također važni za izgradnju našega skeleta odnosno mišićne mase. Oni se nalaze u korisnom sirovom stanju u grahoricama, zeljaricama, lišću mrkve, cikle, blitve i sl.

Ako naše stanice nisu dovoljno opskrbljene kisikom, nastaju bolesti. Klorofil uništavamo kuhanjem svih živih organizama, tako uništavamo i fitonutritivne vrijednosti i pretvaramo ih u anorganske tvari koje su štetne za naše zdravlje.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Biti sto posto “sirov” znači biti potpuno zdrav, osjećati se mlado, s puno energije, imati korak lak, kao da imate krila i da letite. Možete vikati da ste slobodni, da ste zaista pronašli sreću u životu. Lako odolijevate stresu, naprosto ga ne doživljavate, u takvim situacijama se savršeno nosite s problemima. Smireni ste i u najdramatičnijim situacijama.

Za sto posto biti sirov potreban je dulji period adaptacije za tijelo, kako bi se vaši okusni pupoljci prilagodili na takvu hranu. Kada je to postignuto, tijelo samo od sebe odbacuje kuhanu i prerađenu – konvencionalnu hranu i više ne pokazuje interes za nju.

Sirovojelstvo se ne događa preko noći, već postoji jedan proces adaptacije, osim u iznimnim situacijama, kada je čovjek jako bolestan. Tada se mora primijeniti radikalna “sirova terapija”.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Za spomenutu prilagodbu najbolji su i najučinkovitiji zeleni kašasti sokovi. Vrtovi su nam prepuni zelenja, odnosno klorofila, odnosno sunčeve energije, odnosno kisika. Iskoristimo to sezonsko razdoblje dugih sunčanih dana i nutrijentima bogatog zelenja. Potrebno ga je konzumirati s voćem u što većim količinama. Neka vaši dnevni obroci budu samo zeleni kašasti sokovi (recepti na www.sirovirecepti.com).

Oni će očistiti vaše tijelo od višegodišnjih nakupina, lijepo ga duševno i tjelesno izgraditi i ozdraviti. Recept za sirovu proteinsku juhu od mahuna možete potražiti na www.sirovirecepti.com.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
www.sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti.com

zatvori