Četvrtak, 25. travnja 2024.

Robotika ulazi u sve koprivničke osnovne škole: Novcem iz Europe educirat će se učitelji i učenici, ali i kupiti oprema

Grad Koprivnica i dalje ustraje u naumu da osnovnoškolcima približi robotiku. Tako je ušao u projekt s Mađarima u sklopu kojega će se 15 učitelja te 45 učenika od drugog do petog razreda u sljedećoj školskoj godini upoznati s njezinim osnovama, ne bi li robotika ušla u koprivničke škole kao izvannastavna aktivnost.

U koprivničkoj Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” danas je održana početna konferencija projekta na kojeg je koprivnička dogradonačelnica Melita Samoborec izuzetno ponosna:

— Sretni smo što u Koprivnici možemo provoditi još jedan projekt koji je rezultat prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Znamo da je Koprivnica grad znanja, a s ovim projektom radimo na tome da to i ostane. Robotika kao još jedan izborni predmet bit će dodana vrijednost na informatičko znanje naših osnovnoškolaca. Ponosni smo što će se naša djeca upoznati s osnovama robotike — rekla je tim povodom.

Projekt RoboTech, osim edukacije, omogućit će i nabavku prijeko potrebne opreme.

— Tijekom 16 mjeseci, koliko će trajati projekt, osim stručnih edukacija učitelja i učenika kupit će se robotički setovi i druga potrebna tehnička oprema — objasnio nam je koordinator projekta Bojan Solomun.

Od rujna s edukacijama kreću učitelji, od studenog učenici, a naučeno će i jedni i drugi provjeravati na prekograničnim natjecanjima.

A da su školarci itekako zainteresirani za učenje robotike najbolje nam je mogla potvrditi ravnateljica Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Gordana Gazdić-Buhanec. Učenici u toj školi već neko vrijeme uče osnove robotike te na tom polju postižu uspjehe i na međunarodnoj razini.

— Ovaj projekt, kojeg je Grad inicirao, donijet će nam određenu nadogradnju. Interes djece je izuzetno velik, a nemamo educiranih učitelja. S njime ćemo dobiti edukaciju djece i učitelja te opremu pa će to biti prekrasna osnova za daljnji razvoj i primjenu usvojenih znanja — kaže.

Projekt će se provoditi do 31. listopada iduće godine, a vrijednost mu je oko 219.000 eura.

zatvori