Četvrtak, 18. travnja 2024.

REZIME CRNOG VIKENDA Vozači su tijekom protekla tri dana bili osobito skloni alkoholu i nesrećama, pogledajte statistiku

Policijska uprava koprivničko-križevačka objavila je rezultate nadzora prometa tijekom proteklog vikenda koji je, zahvaljujući nepodopštinama podravsko-prigorskih vozača, završio i u nacionalnim medijima.

To se, dakako, odnosi na subotu i noć na nedjelju kada je na području naše županije zabilježeno čak deset prometnih nesreća, a nekolicina vozača imala je i visoke količine alkohola u organizmu. Uz tih deset, još su se dvije prometne nesreće dogodile u petak pa ih je sveukupno bilo 12. Pet osoba je lakše ozlijeđeno. S obzirom na sve, velika je sreća što nije bilo težih posljedica.

Policija je ukupno sankcionirala 121 prometni prekršaj od kojih se 27 odnosilo na alkohol i 21 na nepropisnu ili neprilagođenu brzinu. Polovicu svih nesreća, dakle njih šest, izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Jedan je alkoholizirani vozač smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, a trojica su uhićena, među kojima i jedan koji je zadržan u bjelovarskom zatvoru.

Što se tiče mladih vozača, jedan je uzrokovao prometnu nesreću, troje ih je sankcionirano zbog alkohola, a jedan zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava. Najpijaniji od mladih vozača zatečen je u ranim jutarnjim satima nedjelje u Križevcima; bio je to 21-godišnjak s 1,27 promila alkohola u organizmu.

Apsolutni rekorder vikenda što se tiče alkohola bio je 43-godišnjak koji je u subotu navečer sletio u jarak između Suhe Katalene i Prugovca: napuhao je 3,84 promila i zadržan je do otriježnjenja.

Najbrži vozač uhvaćen je u nedjelju poslijepodne u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici: vozio je 105 kilometara na sat na mjestu gdje je brzina organičena na 50.

Dodajmo za kraj i da je policija u noći s petka na subotu provela preventivno-represivnu akciju nadzora alkoholiziranosti vozača s posebnim naglaskom na mlade vozače. Od kontroliranih 26 vozača, njih devet u prometu je sudjelovalo pod utjecajem alkohola. Policija je izdala 17 represivnih mjera, devet vozača isključila je iz prometa i oduzela četiri vozačke dozvole. Tijekom provođenja akcije najviše promila – 2,27 – imao je 25-godišnjak koji je sletio s ceste u Hlebinama.

Policija poručuje kako će i nadalje svakodnevno u nadzoru prometa kontrolirati alkoholiziranost vozača, sve s ciljem smanjenja alkohola na prometnicama i povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.

zatvori