Četvrtak, 25. travnja 2024.

OBEZGLAVLJENI GLAS PODRAVINE Direktorica i glavna urednica podnijele ostavke, urednica radija smijenjena

Dioničari Glasa Podravine zadovoljni su pozitivnim pomacima iskazanima u izvješću o lanjskom poslovanju.

Tako nam je barem rekao predsjednik Skupštine društva Danimir Kolman nakon što je u petak, daleko od očiju javnosti, održana skupština dioničara na kojoj su raspravljali o lanjskim rezultatima i planovima za ovu godinu. Istakao je da je minus u odnosu na 2015. godinu smanjen za nešto više od 30% i iznosi ‘samo’ 71.000 kuna.

Uz dodatne napore i to bi trebalo biti svedeno na nulu, uvjeren je Kolman, te ističe da dioničari ne očekuju ništa više od samoodrživosti ove medijske kuće s najdužom tradicijom u našem kraju. To prema Kolmanovim riječima znači da bi dioničari bili zadovoljni da Glas osigura redovnu poslovnu aktivnost i isplatu plaća, bez imperativa iskazivanja ogromne dobiti.

A tko će to provesti, još je neizvjesno. Naime, ovih će dana biti objavljen natječaj u kojemu Glas Podravine traži novog direktora. Aktualna direktorica Sonja Badalić tako je, kako sama kaže, predložila skupštini i prepustila predstavnicima vlasnika odluku bi li ona, kao profesionalna novinarka, ipak bila efikasnija u redakciji nego u upravi.

Ostavku je, kažu, podnijela i glavna urednica Adela Zember. A prije skupštine došlo je i do promjena na Radiju Glas Podravine. Urednica Dragana Pandža je smijenjena i na taj je posao imenovana profesionalna novinarka Romana Vincetić.

Najveći pojedinačni vlasnik Glasa Podravine s oko 31% dionica je Grad Koprivnica. A da Zrinski trg nije na čistu što bi poduzeo i kako bi rješavao zavrzlamu u Gupčevoj, da se zaključiti iz riječi gradonačelnika Mišela Jakšića:

— Očito je došlo vrijeme da se naprave neke promjene, i kadrovske i u poslovnoj politici. Za početak ćemo vidjeti tko će se javiti na natječaj i kakve će planove ponuditi.

Odluke na skupštini, doznajemo, donesene su jednoglasno, no čini se da suvlasnici više nisu spremni financirati tvrtku (kao što je to bilo u slučajevima dokapitalizacije) bez da netko ne izrazi jasnu viziju poboljšanja stanja.

Sve u svemu, izgleda da su oči suvlasnika ponovno uprte u koprivničku Gradsku upravu. Od najvećeg dioničara očekuje se aktivnije uključivanje u rješavanje problema u Glasu jer većina ostalih dioničara – a to je većina općina s područja koprivničke Podravine – za to nema mogućnosti ni kapaciteta. Osječki Glas Slavonije, koji je suvlasništvo stekao uglavnom da bi naplatio potraživanja za tiskanje tjednika, čeka rasplet situacije.

Zbog vlasničke strukture, stanje u Glasu je i političko pitanje. Barem je tako dosad bilo jer kad je god trebalo rješavati probleme i “gasiti požare”, to se pretvorilo u iskazivanje političke snage i grupiranje suvlasnika, čitaj grada i općina, po političkoj opredjeljenosti.

I tako dokle tko izdrži.

zatvori