Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: NAŠI HEROJI U DALMACIJI: Neprospavana noć je iza nas, opasnosti više nema!

Po hitnoj zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, vatrogasci iz Koprivničko-križevačke županije jučer su otišli u Dalmaciju kako bi pomogli u gašenju katastrofalnog požara koji je digao na noge cijelu zemlju.

Naše vatrogasce na požarište u Žrnovnicu nedaleko od Splita odveo je županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan koji je Dravi.info tijekom popodneva rekao:

— Nakon neprospavane noći i dalje smo na dežurstvu, no više nema opasnosti. Još smo uvijek tu i pomažemo, temeljito gasimo panjeve pod maslinicima i borovicima koji su na dosta nepristupačnim terenima za vatrogasna vozila.

U ovakvim teškim trenucima svaka je pomoć dobrodošla pa tako zapovjednik Habijan govori da je zahvalnost domaćih vatrogasaca, ali i tamošnjeg lokalnog stanovništva ogromna.

— Naši domaćini su nam bili od izuzetno velike pomoći, a zahvalni nevjerojatno. Zahvalnost je danas nepresušna. Tko god nas sretne, od male djece pa do odraslih, svi nas pozdravljaju.

Vatrogasci su okosnica svih događanja te su najorganiziranija, najbrojnija i najopremljenija snaga sustava zaštite i spašavanja. Ipak, nije im lako doći do uzbrdica i malih uličica zahvaćenih vatrom, govori zapovjednik Habijan.

— U ulici gdje smo mi bili vatrogasci više nisu imali od kuda dolaziti i više nisu imali s čime izlaziti na teren. No, s nama je počela dolaziti pomoć i iz ostalih županija tako da smo u ovom momentu svi tu. Ono što je najbitnije, sve nedaće i zlo koje se može dogoditi – to nas ujedinjuje.

Tridesetak vatrogasaca s područja Virja, Svetog Petra Orehovca, Svetog Ivana Žabna, Rasinje, Sigeca, Đurđevca, Đelekovca i naravno Koprivnice daje sve od sebe kako bi štete bile što manje.

— Šaroliko smo društvo, no rekao bih da smo se dobro iskazali te se svima zahvaljujem — govori zapovjednik Habijan te dodaje kako su dva Virovca i dva Sigečana, vraćajući se s redovne dislokacije u Konavlima, stali u Žrnovnici kako bi pomogli umjesto da se vrate kućama.

Foto: Davor Tetec / DVD Rasinja.
Foto: Davor Tetec / DVD Rasinja.
Snimila Renata Imbrišić.
Snimila Renata Imbrišić.
Snimila Renata Imbrišić.
Snimila Renata Imbrišić.
Snimila Renata Imbrišić.
zatvori