Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOPRIVNIČANKE U AMERICI Lucija, Iva i Jelena ljeto provode u SAD-u – prvo posao, a onda zabava

I ove godine velik broj mladih ljetne praznike odlučio je provesti radeći sezonske poslove u Sjedinjenim Američkim Država ne bi li nakon toga putovali tom zemljom.

Među njima su i Koprivničanke Lucija Pobi, Iva Pintarec i Jelena Mađer.

Lucija i Iva otišle su preko programa Work and Travel USA, a Jelena i njezin studentski kolega zahvaljujući međunarodnoj organizaciji CCUSA koja pruža razne radne programe za mlade širom svijeta.

— Prijavile smo se jer smo htjele promijeniti okolinu, upoznati nove ljude i k tome zaraditi da možemo putovati po Americi — napisale su nam Iva i Lucija iz Breckenridgea u Coloradu gdje rade kao spremačice u tamošnjem hotelu.

— Budući da je Colorado planinska država, u početku nas je bilo strah da će nam ljeto postati zima, no kad smo stigle, zaljubile smo se na prvi pogled. Okružene smo snježnim planinama i prirodom i ne možemo se dovoljno nadiviti koliko je gradić predivan. Tijekom dana je 20°C i jako je toplo, ali su zato noći malo hladnije — prepričavaju nam dojmove.

Ustupila Jelena Mađer.

Jelena je ovo putovanje, kaže, planirala neko vrijeme. — Prijatelj i ja smo još na mojoj prvoj godini faksa odlučili da želimo ići u Ameriku. Par godina smo išli na sastanke i skupljali novac za putovanje pa smo tako ove godine napokon odlučili otići.

Ona je u malom turističkom mjestu na obali, Cape Mayu u saveznoj državi New Jersey, i radi u dva restorana u sklopu hotela. U jednom dočekuje goste i vodi ih do stola, a u drugom gostima toči kavu.

Na tim sezonskim poslovima djevojke će raditi oko tri mjeseca. No, i na taj način upoznaju mnogo mladih ljudi iz cijelog svijeta s kojima im vrijeme brzo prolazi. — Ima puno studenata iz različitih zemalja koji su u ovom programu i svi smo smješteni jako blizu pa se često družimo. U gradu su svi jako pristupačni i prijateljski nastrojeni što nam se jako sviđa — kaže nam Lucija te dodaje da im je i u apartmanu jako zabavno jer ga dijele, kako kaže, s ludom Amerikankom i Slovakinjom.

A nakon toga slijedi im avantura po SAD-u. Lucija i Iva još nisu odlučile u koje predjele ove zemlje će otići, dok je Jelena već sve isplanirala.

— U mjesec dana planiramo obići istočnu i zapadnu obalu, želja nam je posjetiti New York, Washington, Miami, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas i San Diego — piše nam.

zatvori