Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Zrinskim trgom zalepršali su leptiri i to ne bilo kakvi

S obzirom na to da su ove godine cvjetne gredice na Zrinskom trgu oblikovane poput cvjetova, djelatnici Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac u sklopu manifestacije ‘Ljeto na Zrinskom’ osmislili su dekorativne eksponate u obliku leptira.

Odabir vrsta leptira nije slučajan: riječ je o zaštićenim vrstama čije je stanište u Podravini i koji lete upravo u ovo doba godine. Radi se o velikom livadnom plavcu i zagasitom livadnom plavcu koje su kritično ugrožene vrste leptira u cijeloj Europi te su i u Hrvatskoj strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Vlažna livada u Zovju kod Đelekovca jedna je od rijetkih staništa ovih dviju vrsta leptira, te je 15. rujna 2000. godine ovaj mali zoološki lokalitet zaštićen kao Spomenik prirode “Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca“ i bio je prvi lokalitet u Hrvatskoj zaštićen zbog te dvije vrste leptira.

Mala svibanjska riđa i močvarna riđa također su u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste čija su provjerena nalazišta livada Zovje kod Đelekovca, šuma Repaš, Domaji te Čepelovec kod Đurđevca. Zbog stalne degradacije vlažnih travnjaka populacije ovih leptira su ugrožene te se nalaze na popisu strogo zaštićenih vrsta. Očuvanje i pravilno održavanje vlažnog livadnog biotopa i sprječavanje nepoželjnih ljudskih zahvata u prirodi glavni su preduvjeti za očuvanje ovih rijetkih i kritično ugroženih vrsta. Pomoć u odabiru i informacijama o tim vrsta Komunalac je zatražio u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i literaturi dr. sc. R. Kranjčeva.

Izvor: GKP Komunalac.
Izvor: GKP Komunalac.
Izvor: GKP Komunalac.
zatvori