Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Koprivnički izviđači na velikoj smotri s kolegama iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva

Izviđači iz koprivničkih odreda ‘Kamengrad’ i ‘Bijeli javor’ već su treći dan na 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske u Kamanju, na rijeci Kupi u Karlovačkoj županiji.

Smotra je zapravo veliko logorovanje na kojemu ove godine sudjeluje oko 1.200 izviđača iz cijele Hrvatske, kao i gosti iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Tako su na jednom mjestu izviđači iz čak četrdesetak izviđačkih udruga iz Koprivnice, Križevaca, Đurđevca, Varaždina, Lepoglave, Krapine, Bjelovara, Zagreba, Samobora, Velike Gorice, Karlovca, Rijeke, Pule, Paga, Splita, Omiša, Slavonskog Šamca, Osijeka, Vinkovaca…

Osim redovitih izviđačkih aktivnosti, smotra je prilika izviđačima za međusobno upoznavanje, druženje i stvaranje planova za nove zajedničke projekte. Nakon što su svi podigli svoje šatore te napravili kuhinje, blagovaonice, tuševe i umivalište te vatrišta, zajedno s prijateljima iz Varaždina, Čakovca i Lepoglave, koprivnički izviđači krenuli su na aktivnosti prilagođene dobi sudionika. Tako su danas najmlađi članovi igrali zanimljive štafetne i suradničke igre, oni malo stariji bili su u potrazi za blagom, prošli su orijentacijski labirint i od volontera Crvenog križa učili o prvoj pomoći. Sve aktivnosti su osmišljene tako da se sudionici smotre upoznaju, razmijene iskustva i surađuju kako bi što uspješnije obavili zadatke. Večeras ih još očekuje noćno orijentacijsko natjecanje.

U ponedjeljak je u poštanskom uredu 47286 Kamanje predstavljen poštanski žig i razglednice koji su prigodno izrađeni povodom održavanja 10. smotre Saveza izviđača Hrvatske. Razglednica i poštanski žig bit će lijepa uspomena i dio kolekcije filatelista, a bit će i pohranjeni u muzeju pošte u Zagrebu.

U utorak je bilo svečano otvorenje Smotre, kojoj su nazočili brojni uzvanici, a sve izviđačke udruge kratko su se predstavile. Nakon otvaranja mogla se pogledati izložba o izviđačkom pokretu u Hrvatskoj i prijašnjim smotrama.

Iako vrijeme ne ide na ruku izviđačima u Kamanju, jer svakoga dana pada kiša, atmosfera je vesela. Uživaju u ljepotama rijeke Kupe i prirodi koja je okružuje. Izviđači će u Kamanju provesti 10 dana.

Foto: Tomislav Marić.
Foto: Tomislav Marić.
Foto: Tomislav Marić.
Foto: Tomislav Marić.
zatvori