Utorak, 16. travnja 2024.

CRNA PROMETNA SUBOTA Čak deset nesreća, četvero ozlijeđenih, rekorder imao gotovo četiri promila…

Nevjerojatnih deset prometnih nesreća zabilježila je Policijska uprava koprivničko-križevačka tijekom subote i noći na nedjelju. U četiri nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, a njih šest rezultiralo je samo materijalnom štetom.

Je li jučer “nešto bilo u zraku” ne možemo nagađati, ali glasnogovornik Policijske uprave Dražen Laljek potvrdio nam je da je ovo zasigurno rekordan broj nesreća u dugo vremena. Također, polovici nesreća kumovao je alkohol i to ne u malim količinama – rekorder dana “napuhao” je čak 3,84 promila, a još jedan imao je 3,57. U tri prometne nesreće sudjelovali su biciklisti.

Oko 13 sati u Koprivničkim Bregima biciklist rođen 1967. godine kretao se Ulicom braće Radić u smjeru Ulice Matije Gupca. U organizmu je imao 3,57 promila alkohola zbog čega je izgubio ravnotežu i pao na kolnik. Prevezen je u bolnicu gdje je ustanovljeno da je lakše ozlijeđen.

Drugi pijani biciklist nastradao je oko 16:45 u Rasinji. Muškarac rođen 1986. godine pod utjecajem od 2,21 promila alkohola izlazio je biciklom iz dvorišta u Ulici Jurja Husa Rasinjanina, pri čemu nije propustio nadolazeći automobil. U sudaru je lakše ozlijeđen, a vozač automobila nije bio pod utjecajem alkohola.

U Starigradu su se, pak, sudarila dva biciklista. Oko 19 sati mladić rođen 1999. godine vozio je bicikl preko prijelaza u Kamengradskoj ulici iz smjera Krešimirove prema Mlinarskoj. Ispred njega u istom se smjeru kretao biciklist rođen 1947. godine. Stariji biciklist započeo je skretati ulijevo, a mlađemu su – otkazale kočnice. Obojica su pala na kolnik, pri čemu je stariji lakše ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

U četvrtoj nesreći s ozlijeđenim osobama nisu sudjelovali biciklisti. Dogodila se oko 18:15 na semaforiziranom raskrižu Ulice grada Vukovara i Vinogradske u Đurđevcu i to u vrijeme kada semafori nisu radili. Vozač rođen 1937. godine ušao je u raskrižje iz smjera Vinogradske te pritom oduzeo prednost Daciji koprivničkih registracija kojom je upravljao vozač rođen 1971. godine. Uslijed sudara Dacia je odbačena na zaustavljeni Peugeot zagrebačkih tablica kojim je upravljao 30-godišnjak. Vozač Dacie lakše je ozlijeđen, a nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola.

Preostale nesreće za posljedicu su imale samo materijalnu štetu, a posljednja u nizu dogodila se u gluho doba noći na otvorenom dijelu ceste između Đelekovca i Koprivnice. Oko 3:45, vozač rođen 1993. godine pod utjecajem 2,09 promila alkohola prešao je na drugu stranu ceste i pritom udario u Fiat Punto kojim je upravljala mlada vozačica rođena 1994. godine. Nitko nije ozlijeđen, a optužni prijedlog zaradit će oboje jer je vozačica imala 0,24 promila alkohola – mladim vozačima, podsjetimo, dopušteno je samo 0,0 promila.

Vrijedi istaknuti i vozača koji je zbog neprilagođene brzine oko 21:55 sletio u putni jarak na otvorenom dijelu ceste između Suhe Katalene i Prugovca. U sebi je imao 3,84 promila alkohola te je zadržan do otriježnjenja.

Ista se stvar dogodila i oko 20:30 u Tremi: vozač je “napuhao” 2,33 promila i uhićen je.

Dva su se bočna sudara zbog oduzimanja prednosti prolaska dogodila u Križevcima, jedan oko 12:15 na raskrižju Ulice branitelja Hrvatske, Istarske i Krunoslava Heruca, a drugi oko 22 sata na raskrižju Zagrebačke i Ulice branitelja Hrvatske.

Naposljetku, spomenimo i teretni automobil koji je oko 5:30 zbog nepropisnog kretanja završio u putnom jarku između Hudovljana i Jagnjedovca.

zatvori