Petak, 19. travnja 2024.

ČETIRI GODINE SHOWDERICE Mladi iz cijele Hrvatske dolaze na nezaboravan provod na Podravskom moru

Pred nama je novo izdanje SHOWderice, dvodnevnog festivala sporta, glazbe i zabave na Podravskom moru nedaleko od Koprivnice pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info.

Priču o SHOWderici, o tome kako je festival krenuo, kako se razvijao i kamo ide dalje, ispričao nam je predsjednik organizatora – Udruge športske rekreacije podravskih studenata Ivan Kičinbaći.

SHOWderica je ove godine ušla u svoje četvrto izdanje. Što nas sve čeka na Podravskom moru?

— U petak nas očekuje Pullover, punk bend iz Osijeka koji obrađuje pjesme iz 90-ih, onaj trash koji ćemo slušati kasnije. Tako da će Sherry sherry malo drugačije zvučati. Poslije njih nastavljamo s trashom do jutra. Subotu otvara na glavnoj pozornici Me as Well, pa One Step Away i Mašinko. Subota je na glavnoj pozornici nekako određena za punkere, ali zato imamo i drugi stage gdje imamo Marco Lucca, Octametric, Dyslm, Myrak koji će nas rasplesati do jutra uz elektronske ljetne ritmove.

Pogledamo li unatrag, kako ste kao organizator zadovoljni manifestacijom kroz ove četiri godine?

— Mi kao organizatori smo izuzetno ponosni na SHOWdericu. Prije četiri godine zacrtali smo si ciljeve da uz revitalizaciju Šoderice želimo i mladima ponuditi iskustvo. Evo, četiri godine kasnije, neki od prvih volontera i organizatori danas su zaposlene osobe, pokrenuli su vlastiti obrt i slično. Veliki dio njih nam je rekao da im je SHOWderica uvelike pomogla. S tim projektom smo to željeli, a i želimo postići. Neka ovo bude i poziv svim mladima da nam se pridruže! Dosadašnje iskustvo ćemo rado podijeliti i pokazati put prema petoj SHOWderici da ju zajedno organiziramo i skupljamo iskustvo.

Snimio Marko Posavec.

Spoj glazbe, sporta i zabave pokazao se kao dobitna kombinacija. Ima li ove godine kakvih novosti?

— Za sportski dio festivala pripremili smo turnir odbojke na pijesku. Prijave su na samom igralištu (pokraj Ribičkog) prije početka turnira od 9:30 do 11:00. Kotizacija je 60 kuna po ekipi, a ekipa se sastoji od tri člana. Moram napomenuti da su prijave ograničene na 16 ekipa. Sponzor turnira je Hangar 18 koji je osigurao bogate nagrade.

— Cure iz Fit rit nas prate od prve godine, tako da i ove godine u subotu oko 19:00 će prezentirati zumbu prije samog koncerta. Bile su u planu radionice za mlade s temom europskih projekata, zapošljavanja i stjecanja iskustva prije samog zapošljavanja. Imali smo kontakte i dogovore s brojnim institucijama iz Zagreba (njemačke i državne) koje bi prezentirale svoj rad i mladima ponudile nova iskustva i možda koje i radno mjesto. Sve te radionice pripremili smo nadajući se nekom sufinanciranju od strane Županije iz natječaja sufinanciranja projekata udruga, ali za mlade je odvojeno samo 25.000 kuna iz tog natječaja.

Ivan Kičinbaći. Snimio Marko Posavec.

Odakle je uopće potekla ideja SHOWderice?

— Tamo u zimi 2013. godine pričali smo o narednim projektima Udruge športske rekreacije podravskih studenata, pa sam kao predsjednik Udruge tražio članove da smislimo neki novi veći projekt koji će biti masovno prepoznat u društvu i lokalnoj zajednici. Na prvu nismo našli točno definirani projekt, ali smo našli lokaciju – jezero Šoderica. Proučavali smo jezero i shvatili da na toj lokaciji možemo napraviti bilo kakav projekt i da Šoderica ima potencijala i kapaciteta za sve. Pa se izrodila i SHOWderica – sportsko, glazbeno, kulturni projekt koji je prvobitno imao cilj revitalizacije Šoderice i pokazatelj kapaciteta Šoderica, da investitori i lokalna zajednica prepoznaju onaj stari sjaj jezera.

Uz vašu, na Šoderici su posljednjih godina pokrenute i druge manifestacije i događanja. Kako vidite razvoj Podravskog mora u smislu turizma i zabave?

— Prema mojem mišljenju Šoderica se razvija u dobrom smjeru, ali presporo. Napravilo se puno toga, ali malo drugačijim planom mogli smo napraviti puno kvalitetnije. Posjetitelji su tu i stvarno onaj prvi cilj vraćanja posjetitelja na Šodericu u usporedbi prije pet godina je nemjerljiv. Opet obitelji nakon posla usred radnog tjedna dolaze s klincima na kupanje, ima se što i pojesti, popiti. Šoderica se razvila u zadnje četiri godine kao moguća turistička destinacija. Imam zamjerki na koje sam upozoravao prije četiri godine, ali nisu u mojoj ovlasti i mogućnosti da mijenjam.

Snimio Marko Posavec.

Jedna od posebnosti SHOWderice je i to da ne dolazi samo lokalna mladež već i mladi iz drugih krajeva Hrvatske. Kakvi su njihovi dojmovi?

— Lokalna mladež, ali i svi ostali oduševljeni su SHOWdericom i prostorom. Oni koji prvi put posjete Šodericu – ostaje im zauvijek u pamćenju, a ponekad me i iznenadi kada prezentiram po Hrvatskoj Šodericu da ljudi čuju i sjete se dobrih provoda i kupanaca. Lijepe fotke danas se brzo šire po internetu pa tako i dobar glas.

Postoje li već neki planovi za narednu godinu, hoće li biti kakvih promjena?

— Prerano je još za pričati o sljedećoj godini. Ovisni smo dosta o financijama i sponzorima. Možemo pričati o tome u nedjelju nakon SHOWderice.

I za kraj, kako biste jednom rečenicom pozvali sve naše čitatelje da ovaj petak i subotu provedu upravo na SHOWderici?

— Ako moram u jednoj rečenici, onda: Vidimo se u petak na SHOWderici, kampirajte, pazite na sunce, do onda odmarajte noge jer nas očekuju dvije noći odlične zabave!

Izvor: SHOWderica.
zatvori