Petak, 26. travnja 2024.

ZNANJE KAO DAR Učitelji u koprivničkim školama osmišljavat će individualne programe za darovitu djecu

Daroviti učenici s koprivničkog područja od iduće će školske godine imati prilike sudjelovati u projektu koji će im pomoći da razvijaju sve svoje potencijale.

Naime, Gradu Koprivnici te partnerima – Osnovnoj školi “Đuro Ester”, Osnovnoj školi “Braća Radić” i Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” odobren je projekt pod nazivom “Znanje kao dar”.

Cilj projekta je doprinijeti sustavnoj skrbi i razvoju potencijala darovitih učenika u skladu s njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima. To će se učiniti kroz jačanje kapaciteta obrazovno-odgojnih ustanova te provođenjem dodatnih edukacija učitelja i samih učenika.

Najveći naglasak projekta upravo su edukacije pa će tako prvo biti educirano nastavno osoblje, točnije u svakoj školi sedam nastavnika, učitelja i stručnih suradnika odnosno psihologa.

Snimila Sonja Barčanec.

– Fokus edukacija će biti na identifikaciji darovite djece, a kasnije i osmišljavanje individualnih programa za njih – rekao nam je Bojan Solomon, jedan od najzaslužnijih što je ovaj projekt prošao jer ga je i sam pisao.

Unutar tih aktivnosti bit će organizirano i studijsko putovanje u Bratislavu s ciljem razmjene iskustava i prisvajanja novih pristupa razvoja potencijala kod darovitih učenika.

– Postoci govore da pet posto darovitih učenika proizlazi iz svake škole. Prema predviđanjima 16-ero učenika bi bilo uključeno u ove aktivnosti, a ciljna skupina su učenici 3. razreda osnovne škole – dodaje Bojan.

Oni će tijekom šest mjeseci biti uključeni u 21 radionicu koje će obuhvatiti teme poticanja emocionalnog i socijalnog razvoja, razvoja poduzetničkih vještina te program poticanja intelektualnog napretka kao i vrlo popularni neurofeedback tretman koji će se odvijati individualno.

Unutar projekta organizirat će se i dvije terenske nastave za učenike i učitelje.

– Predviđeno je da posjete Tehnički muzej i Muzej Moslavinu kako bi doprinijeli toj jednoj priči da daroviti učenici kroz terensku nastavu na edukativno-zabavan način mogu istraživati neka područja vlastitih interesa – govori Bojan.

Svoje zadovoljstvo projektom, ali i školama koje će ga provoditi izrazio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Snimila Sonja Barčanec.

– Doista smo ponovni na naše osnovne škole koje ostvaruju stvarno vrhunske rezultate, pogotovo kad uzmemo u obzir koliko je Koprivnica velik grad po broju stanovnika i s kakvim se sve školama znamo takmičiti na određenim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima i kakve rezultate ostvarujemo.

Ravnateljica Osnovne škole “Đuro Ester” Sanja Prelogović zahvalila je Gradu Koprivnici i svima onima koji su pisali ovaj projekt, za što kaže da je bio jedan težak proces.

Snimila Sonja Barčanec.

– Ovo je točka na i naše dugogodišnje želje da radimo na projektu za darovite učenike. Za njih treba još više prostora, a ovaj projekt će omogućiti edukaciju učitelja koji će prenositi ta znanja na učenike. Oni zavrjeđuju jednu posebnu poziciju u našem društvu jer su to naši budući građani, budući ravnatelji i ljudi koji će voditi ovaj grad – rekla je ravnateljica Prelogović.

Nadu da će ti učenici jednog dana pridonositi radu našega grada izrazio je i ravnatelj Osnovne škole “Braća Radić” Krešimir Grgac.

Snimila Sonja Barčanec.

– Moram izraziti zadovoljstvo i reći da smo mi već dosta odmakli u tom radu s darovitim učenicima jer imamo još uvijek jedan aktivan projekt “Škola za pet plus” gdje radimo već nekoliko godina s darovitim učenicima. No ovaj projekt je sada kruna, on će na sustavan način brinuti o populaciji učenika koja je ponekad zanemarena.

Ravnateljica Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Gordana Gazdić-Buhanec rekla je da je logičan korak, nakon zbrinjavanja učenika s teškoćama u razvoju, posvetiti se darovitim učenicima.

Snimila Sonja Barčanec.

– Smatram da je ovo prvi korak prema Centru izvrsnosti koji se neće ograničiti samo na STEM područje. Nadam se da nećemo stati samo na edukaciji, nego da ćemo nastaviti i s transgraničnim projektima da se usporedimo s drugima i učimo od njih.

Projekt će biti financiran kroz Europski socijalni fond. Njegova ukupna vrijednost je 996.454 kune, dok bespovratna sredstva iznose 773.425 kuna. Uz to, projekt će sufinancirati Grad Koprivnica s 20%.

zatvori