Petak, 29. ožujka 2024.

VERICA RUPČIĆ ‘Zanemarivanje djeteta i fizičko zlostavljanje učestali su u našim krajevima, moramo to promijeniti’

Diljem svijeta jučer se obilježavao Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Prilika je to da se podsjeti na činjenicu da mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja. Ovaj dan također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

S istim ciljem Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova prošle je srijede organiziralo tribinu na kojoj su sudjelovali predstavnici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića i svi oni koji se u svom djelokrugu rada bave različitim oblicima i vrstama nasilja nad djecom.

O temi nasilja nad djecom govorili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb, Policijske uprave i obrazovnog sustava, a s kojom je namjerom tribina organizirana rekla nam je predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić.

– Tribinu smo prije svega organizirali kako bi zajednički ukazali na probleme nasilja s kojima se kao društvo susrećemo te potaknuli društvenu zajednicu na aktivno djelovanje u sprečavanju različitih oblika nasilja.

Zanemarivanje djeteta i fizičko zlostavljanje učestali su u našim krajevima, a značajan je dio i psihičkog nasilja, seksualnog iskorištavanja djece i mladih te nasilja putem interneta koje sve više uzima maha, govori Verica Rupčić.

– Nasilje nad djecom je ozbiljan društveni problem, posebno ako se ne prepozna na vrijeme. Zbog toga je suradnja svih institucija obavezna, s posebnim naglaskom na prevenciju. Stoga mijenjajmo ulogu promatrača, uključimo se i prijavimo nasilje – naš je apel javnosti. Najvažniji zaključak je da je dječje vrijeme rezervirano za uživanje u životu i igru, a ne za trpljenje nasilja bilo kojeg oblika ili vrste.

Nasilje nad djecom nikada nije opravdano, iako se s njim svakodnevno susrećemo pa je u našem društvu postalo prihvatljivo.

Upravo zbog toga na taj problem treba obraćati puno pozornosti kako bi se ono iskorijenilo ili za početak barem smanjilo.

zatvori