Četvrtak, 25. travnja 2024.

SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU Saša Korkut ‘Naša je zadaća služiti zajednici, u ovom slučaju djeci’

767-ero učenika 18 podravsko-prigorskih osnovnih škola imalo je zahvaljujući projektu Svi u školu, svi pri stolu tijekom protekle školske godine besplatan školski obrok.

Riječ je o djeci koja žive u siromaštvu ili na pragu siromaštva pa je riječ o jednom od značajnijih projekata, ocijenio je na završnoj konferenciji projekta održanoj jutros u županijskom sjedištu koprivničko-križevački župan Darko Koren:

– Sigurno da postoji određen postotak djece koja su dio sustava, a po socijalnim kriterijima su drugačija. Jedan od naših temeljnih zadataka je da pokušamo to promijeniti, da sva djeca imaju iste startne pozicije, kako po drugim osnovama na koje ne utječemo, tako i po ovim materijalnima.

Izvor: kckzz.hr

Brojka od gotovo 800 gladne djece dovoljno je strašna i govori sama za sebe, ocijenio je dožupan Ratimir Ljubić:

– Htjeli mi to priznati ili ne, takve djece ima i prisutna su. Takav projekt zbilja omogućava i vama ravnateljima i nama svima da osiguramo svoj djeci da budu ravnopravna u školi i da budu sita! To je onaj prvi najvažniji preduvjet da mogu normalno pohađati školu.

Da su svjesni svoje društvene odgovornosti, u ime školskih ravnatelja je rekao Saša Korkut iz Škole Sokolovac

– Često se zaboravlja što je osnovna zadaća svih nas skupa. To je na neki način služiti zajednici. U ovom slučaju služiti onima koji su najvažniji, a to su djeca. Ne samo da smo pomogli onima kojima je to najpotrebnije, posredno ovim se projektom pomoglo i našim jedinicama lokalne samouprave. Na primjeru moje škole, novac koji bi općina utrošila u sufinanciranje prehrane u školi, mi smo prenamijenili da provedemo neke druge projekte. Osim naših učenika, od ovog projekta korist smo imali i mi kao ustanova.

Izvor: kckzz.hr

865.000 kuna, koliko je koštala školska prehrana za siromašne i učenike na pragu siromaštva, financirano je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Zadovoljni upravo završenim projektom, školski ravnatelji i županijska uprava najavili su da će ga provoditi i iduće školske godine pri čemu očekuju pojednostavljenje propisane procedure.

zatvori