Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Ratimir Ljubić ušao je u županijsku izvršnu vlast, ovo su planovi novog zamjenika župana

Ratimir Ljubić za novog dožupana izabran je kao nezavisan kandidat s HDZ-ove kvote. Nastavit će, kaže, upravljati područjem društvenih djelatnosti, osobito županijskim obrazovanjem tamo gdje je stao njegov zamjenik Ivan Pal.

– Sigurno su tu kapitalne investicije koje županija ne može sama realizirati bez pomoći države. Meni je najbitnija izgradnja Obrtničke škole u Koprivnici. No, ništa manje bitne su i gimnazije u Đurđevcu i Križevcima, nekoliko osnovnih škola i sportskih dvorana. Riječ je o ukupno 12 objekata u vrijednosti 250 milijuna kuna. To je veliki novac koji Županija ne može sama osigurati. Država bi trebala pokrenuti kapitalne investicije u školstvu. Mi smo tu da na to apliciramo i pokušamo lobirati njihovu realizaciju. Također je važno zadržati kontinuitet materijalnog podržavanja škola i u materijalnom smislu, ali i u edukaciji i usavršavanju nastavnika. Cijelo vrijeme se priča o kurikularnoj reformi, no bez edukacije i osposobljavanja nastavnika za nove načine rada, neće ju biti moguće provesti.

Dožupan Ljubić najavljuje i poticanje prosvjetara u svim školama da pišu projekte i apliciraju za novac iz EU fondova, što doprinosi i iskustvu, ali i budžetu škola omogućavajući tako i nabavku nove opreme, ali i edukaciju ovdašnji prosvjetara.

A pred županijskom upravom je i izbor novih ravnatelja u dvije velike škole kojima je Županija osnivač. Riječ je o Obrtničkoj i Srednjoj školi u Koprivnici, čiji su ravnatelji Ljubić i Ksenija Ostriž jučer izabrani u izvršnu vlast Županije i Grada. Za maksimalno trideset dana obveza je konstituirati Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće.

Time će vjerojatno završiti i ovaj politički dio djelovanja te početi novi razvojni ciklus našega kraja. Ako će naravno postojati suglasje izvršne i predstavničke vlasti. No, to ćemo pratiti vremenu koje dolazi.

zatvori